StoryEditor

Berlusconi: Neúspech ratifikácie euroústavy by nemal skomplikovať fungovanie EÚ

08.06.2005, 09:05
Autor:
TASRTASR

Prípadný neúspech ratifikácie euroústavy v členských krajinách by nemal príliš komplikovať fungovanie Európskej únie, nakoľko dokáže pokračovať na základe existujúcich zmlúv.
Uviedol to taliansky premiér Silvio Berlusconi na dnešnom rokovaní s predsedom Národnej rady SR Pavlom Hrušovským, ktorý pricestoval na oficiálnu návštevu Talianska.
"Sám hovorí, že vieme pokračovať na základe zmlúv, ktoré dnes v EÚ sú medzi členskými štátmi podpísané a treba nabrať odvahu," povedal po rokovaní Hrušovský.
Berlusconi podľa neho pripomenul aj veľkú byrokratickosť únie, príliš veľké množstvo predpisov, ktoré komplikujú hlavne oblasť podnikateľských záujmov a budovania infraštruktúry v jednotlivých členských štátoch. Národné štáty sú do istej miery obmedzené aj pri prijímaní legislatívy v tých politikách, ktoré by najviac chceli presadzovať.
Taliansky premiér priznal, že zavedenie eura v jeho krajine zvýšilo náklady na život a znížilo konkurencieschopnosť talianskych podnikateľov oproti americkým. Kvôli tomu klesla v Taliansku aj podpora eura a podľa Berlusconiho by sa mali európski lídri týmito problémami zaoberať.
Obaja hovorili aj o ďalšom rozširovaní únie. Taliansky premiér podporuje vstup krajín západného Balkánu do EÚ postupne, ako budú plniť kritériá vstupu. "Na otázku možného vstupu Chorvátska sa vyjadril zdržanlivo, nakoľko je treba splniť všetky podmienky stanovené EÚ, vrátane dobrej spolupráce s Haagskym tribunálom," doplnil Hrušovský.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 16:08