StoryEditor

"Chcel som pokecať s Robkom"

08.03.2012, 23:00

Finálové predvolebné predstavenie Roberta Fica a jeho družiny beznádejne zaplnilo Národné tenisové centrum v tradičnej bašte pravice -- Bratislave. Kto prišiel presne na piatu, na žiadnu zo 6500 sedačiek si už nesadol. "Chcel som pokecať s Robkom. No čo, poďme na pivo," rezignoval mladík, ktorého usporiadatelia odporučili do menšej sály s veľkoplošnou obrazovkou.

V hlúčiku pred vstupom do sály vidno staručkých dôchodocov o barlách aj tínejdžerky s iPodmi. "Prišli sme na Michala Davida, lístky vyhrala babka v nejakej súťaži," tešia sa štrnástky Kika s Veronikou. Československý pop-idol má dnes spolu so skupinou Lojzo potešiť všetkých, ktorí budú chcieť ostať aj po skončení politickej časti programu.

Fico chce Bratislavu
Volebná šou začína dramaticky. Tmu rozjasnia zábery na pravicových politkov, ktorí sa tešia z predvolebnej noci v roku 2010. Iveta Radičová po tisíci krát napomína Richarda Sulíka, aby držal balónik a hovorí, že má kormidlo vlády pevne v rukách. Zvučný hlas vysvetľuje ako to išlo s ľuďmi za pravice dole vodou. Časť "Sľuby a klamstvá" končí impozantným príchodom Roberta Fica.

"Nenechajte sa uspať prieskumami verejnej mienky, pretože existuje reálna šanca, že opäť bude vládnuť pravicový zlepenec," burcuje sálu. V rýchlom tempe prítomným sľúbi, že Smer bude solidárny a proeurópsky, bude obchodovať so všetkými svetovými stranami a po hokejovom postaví aj Národný futbalový štadión. "Milé dámy, sľubujem vám, že vám nezvýšime vek odchodu do dôchodku, pretože naše ženy si to nezaslúžia," hovorí a tieto slová si vyslúžia najväčší potlesk. "Verím, že Bratislava bude mestom, kde Smer vyhrá," zakončí zanietený a energický prejav líder Smeru.

Návšteva z Európy
Po Ficovi mobilizuje obecenstvo druhý muž ľavice v Európskom parlamente Hannes Swoboda, ktorý prišiel podporiť Smer spolu so šéfom českej ČSSD Bohuslavom Sobotkom a zhruba dvadsiatkou ďalších hostí. "Voľme istoty," vyzve lámanou slovenčinou a po chvíli už na javisku defilujú kandidáti Smer na vstup do parlamentu. Ženy sú tu dnes po politike na prvom mieste -- každý z piatich podpredsedov Smeru im venuje blahoželanie.

"Premýšľal som, akoby som dcérke vylepšil jej dnešný sviatok a neprišiel som na nič lepšie, než to, že som sa s ňou celý deň hral. Dúfam, že manželka bude chcieť večer rovnaký darček," baví publikum Peter Kažimír. "Okrem pána Fica je super Paška, aj Jarjabek je veľký fešáčisko a páčia sa mi jeho názory"" pochvaľuje si Milka Hrabovčáková z Bratislavy.

Sobotné provokácie
Zdá sa, že u návštevníkov dnes najviac boduje kritika pravice. Veľký potlesk žne každá negatívna zmienka o Miklošovi, či Dzurindovi. "Nedá sa to prežiť, pri tých pravičiaroch, sprivatizovali by aj vzduch a z čoho to mám platiť," horeká pani Hrabovčáková. Po 40 rokoch v školstve jej vymerali dôchodok 290 eur. "Z toho nezaplatím ani lieky," dodá nešťastne.

Fico na záverečnej tlačovke upozorňuje novinárov na údajné provokácie, ktoré majú otriasť volebnou sobotou. Tvrdí, že sa chystajú útoky na urnu, za plenty sa údajne postavia ľudia a neodídu odtiaľ, čím zabránia voliť ďalším. "Pán Weiss (Ivan, sponzor hnutia 99 percent, pozn. red.) vraj obchádza členov ústrednej volebnej komisie a prehovára ich, aby nepodpísali zápisnicu z volieb," tvrdí Fico s odkazom na list policajného viceprezidenta Ľubomíra Ábela. Malé strany chcú podľa neho takto dosiahnuť chaos a zlepšiť svoje šance na úspech.

01 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dovolenka po slovensky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 19:33