StoryEditor

Dovolenka po slovensky

26.07.2004, 00:00
Dvadsiate storočie naučilo svet dovolenkovať. V našich končinách to začínalo kdesi na sklonku 19. storočia -- turistikou. Ale aj tá bola prestížnou spoločenskou aktivitou vyšších spoločenských vrstiev. Za sto rokov sa dovolenky, turistika, cestovanie za oddychom stalo masovým javom. Nakoniec sa rozcestoval aj Slovák, hoci nie každý a nie všade.

1900 -- 1910
Nič pre nás
Kým každá čo len troška lepšie situovaná česká rodina chcela vyraziť na letný byt aj len kúsok za Prahu a vlastenectvo velilo Čechom, aby spoznávali Moravu, a Moravanom zasa, aby išli do Čiech, Slovák mal iné problémy. Na cestách drali krpce zväčša murári, baníci, roľnícki nádenníci, drotári, za hranice všedných dní sa vypravovali zväčšia iba na púť či jarmok.
Cestovný ruch spoznával jednoduchý Slovák iba ako sezónny robotník, kočiš či sluha v tatranských hoteloch, dvoch desiatkach kúpeľných miest alebo letných sídlach uhorskej šľachty v kaštieľoch na slovenskom vidieku.
Vlasteneckí spisovatelia, básnici, kňazi, učitelia a študenti mierili, ak nie na Kriváň, tak aspoň na Devín. Príležitostne do hôr vytiahli svojich žiakov gymnaziálni profesori. Tam sa dopĺňali herbáre a školské zbierky hmyzu. Vysoké Tatry či kúpele, intenzívne budované na sklonku 19. storočia, patrili uhorskej či poľskej šľachte, sliezskym Nemcom, zvedavým Viedenčanom a trochu aj Čechom. Tatranská Lomnica patrila k najvyhľadávanejším zimným strediskám. Od roku 1905 sa zimná turistika čoraz viac spájala s lyžovaním. Keď peštianska smotánka objavila Jadran, talianske prímorské letiská a Alpy, Tatry odpovedali v roku 1904 a 1905 výstavbou luxusných hotelov Grand v Tatranskej Lomnici a Starom Smokovci. Roku 1908 postavili električku z Popradu do Tatranskej Lomnice a na Štrbské Pleso a pozemnú lanovku zo Starého Smokovca na Hrebienok.

1911 -- 1920
Rady aj po slovensky
"Praktický turista neponesie svoju merindu v balíku, ale v turistickej kapsi na chrbte a vezme sebou len záživné jedlá, ktoré málo priestoru zaujmú a dlhšie potrvajú než všelijaké lakôtky. Pre veľkú dražobu v tatranských letoviskách nech sa každý zásobí v Lipt. Sv. Mikuláši, v obci Štrbe, v Poprade, Veľkej atď., dľa toho, z ktorej strany príde pod Tatry. Najlepšie odporučiteľné jedlá sú: vyprážané kurčatá, pečienka, klobásy, saláma, šunka, slanina, syr, bryndza, oštiepok, vajcia, chlieb, a kto ľúbi, aj sardelly. Alkohol užívať je naskrze nie prospešné, najviac ak glg -- dva cognaku, jestli príde mdloba."
Tak radil návštevníkom Vysokých Tatier školský dozorca Miloš Janoška z Liptovského Mikuláša v prvom po slovensky písanom turistickom sprievodcovi v roku 1911. Zmapoval každú dolinu, poradil, kde prespať a kde nájsť lekáreň s francúzskou pálenkou na natieranie nôh po výletoch, keď dobre padne okúpať sa alebo aspoň nohy vymočiť.
Turistické cesty boli individuálnymi poduj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/format, menuAlias = format, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 16:34