StoryEditor

Nastupuje tretia vlna pandémie. Lengvarského rezort radí, ako sa brániť

18.06.2021, 15:43
Autor:
domadoma
Je pravdepodobné, že delta variant sa v najbližšom čase rozšíri aj do ďalších európskych krajín vrátane Slovenska. S ním môže prísť tretia vlna.

Vo Veľkej Británii a Portugalsku nastupuje ďalšia vlna pandémie spôsobená najmä novým delta variantom vírusu. 

Delta variant, ktorý bol donedávna známy ako indický, je nákazlivejší ako všetky doterajšie varianty, informuje ministerstvo zdravotníctva

Podľa britských úradov má byť nákazlivejší o 60 percent oproti doteraz prevládajúcemu alfa variantu. 

Čoskoro príde aj na Slovensko 

"Vo Veľkej Británii majú zhruba štornásobne vyšší počet nových denných prírastkov ako pred mesiacom, v Portugalsku je to zhruba trojnásobok. Obe krajiny odkladajú uvoľňovanie protiepidemických opatrení a portugalská vláda vyhlásila zákaz cestovania z a do Lisabonu," uviedol rezort zdravotníctva. 

Je pravdepodobné, že delta variant sa v najbližšom čase rozšíri aj do ďalších európskych krajín vrátane Slovenska, upozorňuje na to aj WHO.

Pri tomto variante sú dokonca menej účinné i vakcíny, stále však poskytujú veľmi dobrú ochranu.

Oficiálne odhady britskej vlády hovoria o tom, že pri variante delta chráni pred symptomatickým priebehom prvá dávka vakcíny na 26 až 40 percent, druhá na 76 až 84 percent. 

V prípade hospitalizácie pri delta variante ochráni prvá dávka pred hospitalizáciou na 57 až 85 percent a druhá na 85 až 98 percent. 

Nakazených pribúda

Variant delta spôsobuje v súčasnosti v Británii 90 percent prípadov nákazy. Denný prírastok infikovaných sa tam tento týždeň dostal nad hranicu 10-tisíc po prvý raz od 19. februára.

Pred prinesením delta variantu na Slovensko varoval aj minister financií Igor Matovič

Kritizoval pravidlá cestovania, ktoré nastavili odborníci spolu so zástupcami ministerstiev a v neposlednom rade ich schválila vláda a Úrad verejného zdravotníctva.

"Myslieť si preto, že pri úplne uvoľnených opatreniach a lážo-plážo cez hranice delta na Slovensku už nezapúšťa korene, je naivné," tvrdí Matovič.

S takzvanými zelenými krajinami, ktoré boli vyhodnotené ako bezpečné, totiž funguje takmer neobmedzený pohyb.

​Podľa epidemiológa Rastislava Maďara sa indický variant dostane viac do strednej Európy už zrejme v priebehu leta.

"Ďalšia vlna kvôli tomu byť môže, a pravdepodobne na jeseň, respektíve v zime aj bude, ak však bude očkovaná dvomi dávkami dostatočná časť populácie, nebude sa to prejavovať dosahom na zdravotnícke zariadenia, a tým by nebol nutný lockdown," uviedol pre HN.

Kvôli variantu delta včera zasadal aj krízový štáb. 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský po ňom ľuďom odporučil cestovať najmä do zelených krajín.

"Apelujem na nich, aby sa dali očkovať. To je najlepšia vec, akú môžu spraviť. Odporúčam, aby cestovali najmä do zelených krajín, najlepšie v Európe," povedal Lengvarský.

Tiež profesor Vladimír Krčméry po zasadnutí štábu vyzval ľudí, aby dovolenkovali doma, "alebo dovolenkujte tam, odkiaľ sa viete hneď vrátiť autom," radí. 

Tvrdí, že v opačnom prípade sa návrat z dovolenky môže zmeniť na horor, ak by sa vzhľadom na meniacu sa situáciu v jednotlivých krajinách zmenili podmienky návratu do krajiny. 

01 - Modified: 2021-06-17 12:56:00 - Feat.: 0 - Title: Matovič hovorí o naivite a lážo-plážo cestovaní. Varuje pred treťou vlnou na jeseň 02 - Modified: 2021-06-18 08:14:28 - Feat.: 0 - Title: Hrozby variantu delta. Je nákazlivejší, má iné príznaky a prvá dávka vakcín nestačí
01 - Modified: 2023-12-15 09:31:20 - Feat.: - Title: Analýza: Ako často sa mení minister zdravotníctva? Porovnanie SR, ČR a Nemecka 02 - Modified: 2023-05-18 15:33:17 - Feat.: - Title: Operácie do dvoch týždňov, platy podľa spokojnosti pacientov. Ktoré plány v zdravotníctve ostali iba na papieri? 03 - Modified: 2023-05-21 10:05:53 - Feat.: - Title: Politické tlaky na odborníkov pokračujú, na komisii boli aj Hegerovi ľudia 04 - Modified: 2023-03-14 13:46:57 - Feat.: - Title: Exministerka Kalavská: Máme vyššie odvrátiteľné úmrtia ako zvyšok EÚ. Naše zdravotníctvo už je kolabujúce 05 - Modified: 2023-03-09 17:29:28 - Feat.: - Title: Lengvarský prisľúbil nadstavbu Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Rezort to teraz rieši
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 22:54