StoryEditor

Radičová si zavolala ministra Uhliarika na koberec

14.01.2011, 18:05
Autor:
TASRTASR
Premiérka Iveta Radičová bude mať s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom "vážny rozhovor".

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR dnes informoval TASR v súvislosti s medializovanými informáciami, že premiérka Iveta Radičová pozvala ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika na pondelok 17. januára na vážny rozhovor. O jeho výsledkoch bude verejnosť informovaná.

Ministerstvo zdravotníctva spoločnosť Pfizer dvakrát znevýhodnilo a to tým, že umožnilo vstup konkurenčnej vakcíny na trh a po druhé, že dokázalo znížiť jej úhradu a donútiť spoločnosť znížiť cenu vakcíny. Na dnešnej tlačovej konferencii to skonštatoval minister zdravotníctva Ivan Uhliarik na margo medializovaných informácií, že v súvislosti s vakcínami proti pneumokokom údajne zvýhodnil spoločnosť Pfizer.

Zaradenie druhej vakcíny proti pneumokokom do očkovacieho kalendára ušetrilo podľa ministra zdravotným poisťovniam približne milión eur ročne. Všetky postupy, ktoré povolili jej vstup na trh, boli podľa Uhliarika v súlade so zákonom a vo verejnom záujme. "Zaradenie nie je precedensom, pretože zaradenie do 180 dní sa môže stať vo verejnom záujme, práve pri vakcínach," podotkol Uhliarik. Podobným spôsobom podľa jeho slov ešte v roku 2008, teda v čase, keď viedol rezort Richard Raši (Smer-SD), sa dostala na trh vakcína od spoločnosti GlaxoSmithKline.

Nezisková mimovládna organizácia Transparency International Slovensko dnes celý prípad označila ako príklad voľnosti rozhodovania v liekovej politike bez jasných pravidiel a príklad konfliktu záujmov. Uhliarik pripustil, že na transparentnosti a kategorizačnom procese je stále čo zlepšovať. "S týmto sa zhodujeme aj s odbornou aj laickou verejnosťou," podotkol. S cieľom zefektívniť liekovú politiku podľa jeho slov rezort pripravil novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá by mala byť v priebehu februára predložená do medzirezortného pripomienkového konania.

Podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica minister zdravotníctva totálne zlyhal a kauza s farmaceutickou firmou Pfizer je učebnicovým príkladom klientelizmu a korupcie. "Minister nepochybne vybavil výnimku pre obrovskú firmu a zabezpečil jej obrat na úrovni asi 10 miliónov eur ročne. Ak tam pán Uhliarik pracoval a teraz tam pracuje jeho brat, minister nenájde žiadny logický argument na vysvetlenie," myslí si Fico. "V roku 1998 až 2003 som pracoval v danej firme. To, že môj brat v súčasnosti pracuje ako nižší stredný manažér v tejto firme, nemá absolútne žiadny vplyv," podotkol šéf rezortu.

Podľa Fica sa ťažko dá očakávať, že by sa Uhliarik vzdal funkcie. Rovnako nepredpokladá, že bude konať šéf KDH Ján Figeľ. Ako ďalej uviedol, Smer-SD nebude Uhliarika k ničomu vyzývať. "Ak dôvodom je znevýhodnenie monopolného postavenia, ušetrenie štátu takmer milión eur, či umožnenie vstupu druhej vakcíny, tak naozaj nech sa páči odídem s čistým svedomím. Toto je niečo, čo absolútne odmietam," uviedol Uhliarik na otázku, či nie je celá kauza dôvodom na jeho odstúpenie.

Ako píše spomínaný denník, vakcína od Pfizeru mohla v dôsledku lacnejšej konkurencie od tohto roka stratiť svoje takmer výlučné postavenie na slovenskom trhu. Deti sa proti pneumokokom nemali po novom očkovať už iba vakcínou Prevenar, ale aj Synflorix od firmy GlaxoSmithKline. Drahšia vakcína Pfizeru mala byť pre tento krok s trojeurovým doplatkom. Jej cena následne po rokovaniach klesla v dôsledku toho, že Pfizer v skrátenom procese pustil na trh lacnejšie väčšie balenia lieku, čo mu umožnila ministerská výnimka. O vakcíne tak nerozhodovala kategorizačná komisia, ale iba ministerstvo, upozornil denník.

Žiadosti o zaradenie väčšieho balenia na trh prišli na ministerstvo 7. a 14. decembra 2010, 14. decembra zároveň rezort oznámil, že aj Prevenar bude bez doplatku, lebo sa cenu vakcíny podarilo znížiť o 4,5 eura. Kategorizačná komisia musí o takejto žiadosti rozhodnúť do 180 dní.

01 - Modified: 2004-02-17 12:42:16 - Feat.: 0 - Title: Al-Kajdá má v Iraku problémy, chýbajú jej ľudia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:30