StoryEditor

Rusnák: agent, ktorý sa odtajnil

26.07.2007, 00:00
"Chcel by som od vás na pamiatku jednu podpísanú hokejovú vlajočku TJ Slovan," takéto bolo dohodnuté heslo pre kontakt operatívnych pracovníkov komunistickej ŠtB s Dáriusom Rusnákom.

V tom čase úspešný hokejista figuruje v registračných protokoloch ako agent s krycím menom Daro. Dnešný vedúci oddelenia styku s verejnosťou Kancelárie prezidenta podpísal podľa dokumentov, ktoré HN sprístupnil Ústav pamäti národa, spoluprácu začiatkom roka 1982. "Som ochotný dobrovoľne spolupracovať s orgánmi ŠtB ako tajný spolupracovník - agent a napomáhať im odhaľovať kanadského zástupcu NHL, ktorý má záujem ma získať pre emigráciu Kanady," píše sa v Rusnákovom vyhlásení.

Mal donášať na Šťastných
Jeho úlohou malo byť podľa informácií zo spisu okrem získavania informácií o hokejovom skautovi Charlesovi Baloghovi aj informovať o bratoch Šťastných a Miroslavovi Fryčerovi, ktorý spolu s nimi hral v Quebecu. "Vtedy som o ničom nevedel. Stretávali sme sa, keď prišli na Kanadský pohár. Bral som ich ako kamarátov," povedal pre HN Peter Šťastný. Ľudia, ktorí boli spolupracovníkmi ŠtB, podľa neho nemajú mať v hokejovej federácii miesto. "Vždy budú postupovať zištne a ich osobné záujmy budú vždy pred športom." Rusnák zdôraznil, že v čase, keď bol evidovaný ako agent, sa so Šťastnými ani nestretol.

Autogramy pre eštebákov
Informovať mal aj o situácii a prípadných negatívnych javoch v bratislavskom Slovane. "K ničomu takému však nedošlo." Žiadny záznam o tom nie je ani v spise. K podpísaniu vyhlásenia ho mali donútiť. "Bol som mladý chlapec, v hokeji som mal celú budúcnosť pred sebou. Samozrejme, že som sa bál."
Rusnák zdôraznil, že od tej chvíle sa so žiadnym človekom s ŠtB nestretol. "Otravovali ma telefonicky, ale ja som sa nikdy s nimi nestretol a nikdy som nikomu neublížil." Rusnák tvrdí, že za údajnú spoluprácu nikdy nevzal ani žiadne peniaze. "Mal som vraj zobrať nejakých päťsto alebo tisíc korún. Tí eštebáci vtedy chceli autogramy vraj pre decká - možno to potrebovali na to, aby vydokladovali, že som zobral peniaze."

Prestali otravovať
Po podpísaní spolupráce bol Rusnák dvakrát mimo Slovenska. Najprv na majstrovstvách sveta vo Fínsku a potom na sústredení v Rosenheime. "Išiel som za vtedajším reprezentačným trénerom Luďkom Bukačom a povedal som mu - dolu ma čakajú ľudia z Quebecu, ja utečiem, ak mi eštebáci nedajú pokoj." Tréner Bukač sa zaňho prihovoril na najvyšších miestach. "Bolo mi prisľúbené, že všetky aktivity ŠtB, predovšetkým okolo Dáriusa Rusnáka, budú ukončené. A nikto z hráčov nebude čeliť tomuto nehoráznemu nátlaku," napísal pred časom Bukač vo svojom čestnom vyhlásení.
Krátko nato ŠtB usúdila, že Rusnák nie je vhodný tajný spolupracovník. "Na základe skutočnosti, že došlo k dekonšpirácii tajného spolupracovníka DARO v spolupráci s orgánmi ministerstva vnútra, ktorá zabraňuje jeho prípadné ďalšie využívanie po problematike Telovýchova ... navrhujem spoluprácu ukončiť," píše sa v dôvodovej správe k uloženiu Rusnákovho zväzku.

Problémy s previerkou
Pre údajnú spoluprácu s komunistickou tajnou službou mal Rusnák problémy so získaním bezpečnostnej previerky. Dostal ju až po odvolaní sa na parlamentný výbor. So spisom je podľa Rusnáka oboznámený aj prezident Ivan Gašparovič. "Mal som možnosť sa so spisom oboznámiť a môžem povedať, že v ňom nič nie je. Podľa mňa bolo nemorálne mladého dvadsaťjedenročného chlapca prinútiť spolupracovať pod hrozbou, že mu zoberú zmysel života," reagoval šéf komunikačného odboru prezidentskej kancelárie Marián Bednár.

01 - Modified: 2003-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bush zastavil pokles amerického dolára
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
22. apríl 2024 09:35