StoryEditor

Bush zastavil pokles amerického dolára

03.06.2003, 00:00

Americký dolár včera prerušil niekoľko týždňov trvajúcu sériu neustáleho poklesu. Na japonskej burze si pripísal najvyšší dvojdňový zisk za posledné tri mesiace. V priebehu obchodovania v Tokiu sa jedno euro predávalo za 1,1726 dolára, kým v piatok mohli na newyorskej burze obchodníci získať za euro až 1,1784 dolára.
Pomohlo mu vyjadrenie prezidenta USA Georgea W. Busha, ktorý povedal, že pokles americkej meny je v protiklade so zámermi jeho vlády. "Trh v súčasnosti znehodnocuje dolár, čo je v rozpore s našou politikou," povedal Bush cez víkendu pre ruskú televíziu RTR. Zdá sa, že jeho vláda predsa len nezanechá politiku silného dolára, ako to nedávno avizoval minister financií John Snow. Ten nepriamo naznačil, že USA odstupujú od politiky silného dolára a súčasný pokles americkej meny označil za primeraný. Jeho šéf, prezident Bush, však tieto vyjadrenia korigoval, keď povedal: "Politika mojej administratívy je za to, aby dolár bol silný."
K zastaveniu pádu niekdajšej svetovej meny číslo jeden prispeli aj špekulácie obchodníkov, ktorí kalkulujú s tým, že Európska centrálna banka vo štvrtok zníži kľúčové úrokové sadzby, aby podporila vývozcov z eurozóny. Okrem toho by klesla príťažlivosť európskych investícií, pretože prípadné zvoľnenie menovej politiky v Európskej menovej únii by ukrojilo z úrokového rozdielu medzi eurozónou a USA, ktorý je v súčasnosti 1,25 percenta v prospech eurozóny. K včerajšiemu posilneniu dolára v neposlednom rade prispeli aj špekulácie, že vývoj na devízových trhoch bude predmetom diskusií počas prebiehajúceho summitu skupiny G8 -- siedmich najvyspelejších štátov sveta a Ruska.
Vyhlásenie amerického prezidenta by podľa analytikov mohlo pomôcť doláru načerpať nové sily a priniesť obrat vo vývoji devízových trhov. "Ľudia nateraz začnú vnímať, že USA nechcú, aby ich mena naďalej klesala," uviedol pre Bloomberg Alexander Ču, šéf obchodného oddelenia a globálnych finančných trhov v hongkonskej pobočke spoločnosti ABN Amro Bank NV. Táto firma je podľa časopisu Euromoney desiatym najväčším hráčom na svetových devízových trhoch, kde sa denne urobia obchody za 1,2 bilióna amerických dolárov. "Očakávame, že Európska centrálna banka zníži tento týždeň sadzby a takýto krok je vždy pre domácu menu nepriaznivý," povedal Ču. Podľa neho by euro mohlo zhruba v priebehu mesiaca klesnúť až na 1,14 USD/1 EUR zo súčasných 1,17 USD.
Dolár sa oproti euru oslabil v tomto roku o 11 percent, pričom najkritickejším mesiacom bol máj, keď sa americká mena znehodnotila o päť percent. S takýmto vývojom sú nespokojní najmä európski politici, pretože posilňujúce sa euro predražuje vývoz a ohrozuje tak ekonomický rast členských štátov Európskej menovej únie. Veľké obavy má najmä Nemecko. "Ak sa zisky eura rapídne zvýšia, ohrozí to nemeckú ekonomiku," varoval počas víkendovej návštevy Ruska nemecký kancelár Gerhard Schröder.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 17:54