TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Fico o prípade advokáta Ribára: Diskvalifikuje to súd v Pezinku aj prokuratúru

17.05.2021, 12:05
Autor:
TASRTASR
Robert Fico popovedal, že nález Ústavného nechce považovať za prelomový, ale ako školu pre Úrad špeciálnej prokuratúry a ŠTS.

Rozhodnutie Ústavného súdu, ktorým nariadil prepustiť advokáta Martina Ribára z väzby, diskvalifikuje Špecializovaný trestný súd a špeciálnu prokuratúru.

Vyplýva to z pondelkového vyjadrenia šéfa Smeru Roberta Fica. „Dáva nám obraz, ako dnes funguje polícia, prokuratúra a súdy pri rozhodovaní o väzbe,“ zdôraznil.

​Fico podotkol, že nález Ústavného nechce považovať za prelomový, ale ako školu pre Úrad špeciálnej prokuratúry a ŠTS.

Ústavný súd vydal rozhodnutie, ako sa robí cesnaková polievka pre súdy a prokuratúru,“ uviedol. Zároveň podľa neho rozhodnutie Ústavného súdu ukazuje, že je potrebné upraviť podmienky a dĺžku trvania kolúznej väzby. Kritizuje nadkvalifikáciu trestných činov, ktorá má prispievať k ľahšiemu umiestňovaniu obvinených do väzby.

Zdôraznil, že Smer je pripravený podporiť poslanecký návrh Petry Hajšelovej (Sme rodina), ktorým sa majú v rámci novely Trestného poriadku meniť podmienky a dĺžka trvania väzby. „Tento návrh v prvom čítaní podporíme,“ uviedol s tým, že Smer-SD je v prípade potreby otvorený pozmeňovacím návrhom.

ŠTS prepustil advokáta Martina Ribára z väzby v piatok 14. mája. Jeho prepustenie z väzby predtým nariadil Ústavný súd. Ten konštatoval, že väzobným stíhaním advokáta došlo k porušeniu jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť.

Advokát Martin Ribár sa dostal do väzby po výpovedi bývalého klienta a kajúcnika v prípade skupiny takáčovcov. Podstata jeho obvinenia spočíva podľa jeho obhajcu Pavla Antoša v tom, že mal navádzať svojho klienta, aby sa nepriznal k trestnému činu.

​Policajti ho zadržali v októbri 2019 v rámci akcie Apač. Spolu vtedy zadržali 13 ľudí, ktorí mali byť členmi bratislavskej skupiny takáčovcov.

ŠTS ho spolu s ďalšími vzal do väzby 30. októbra 2019, väzbu mu následne predlžovali a rozhodnutia potvrdzoval aj Najvyšší súd.

Prokurátor ÚŠP podal na Ribára koncom apríla obžalobu z organizovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:49