TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Politici si uctili pamiatku zosnulého Milana Ftáčnika. Čaputová vyzdvihla jeho prejav

14.05.2021, 13:02
Autor:
TASRTASR
Osobnosť Ftáčnika si pripomenul aj predseda Smeru-SD Robert Fico.

Poslanci Národnej rady si v piatok minútou ticha pripomenuli a uctili pamiatku zosnulého Milana Ftáčnika. Príhovorom si ho pripomenul podpredseda snemovne Juraj Blanár (Smer-SD), vyzdvihol jeho prínos v oblasti slovenskej štátnosti.

"Zomrel pre Slovensko veľmi významný človek, bývalý člen Predsedníctva Slovenskej národnej rady, spoluzakladateľ našej štátnosti, poslanec, minister školstva a rovnako aj primátor hlavného mesta Bratislavy. SR by mu mala byť vďačná za jeho profesijný život, ktorý venoval v prospech rozvoja SR. Bol to skvelý a múdry človek, ktorého si chceme aj takto uctiť a zachovať v našej pamäti. Česť jeho pamiatke," uviedol Blanár.

Osobnosť Ftáčnika si pripomenul aj predseda Smeru-SD Robert Fico. "Milan zohral dôležitú úlohu pri integrácii ľavicových síl na začiatku milénia, ktorého výsledkom bol vznik a etablovanie silného ľavicového subjektu Smeru-SD," napísal na sociálnej sieti. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť aj v mene poslaneckého klubu a celej strany Smer-SD.

Zosnulého ministra si pripomenula aj prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že jeho kultivovaný prejav bude chýbať.

"Vo verejnej službe strávil roky, bol ministrom školstva, starostom Petržalky, primátorom Bratislavy, poslancom národnej rady, vysokoškolským pedagógom a tiež komunálnym poslancom. Stál aj pri prijímaní Ústavy SR. Patril k tým ľuďom a politikom, ktorých aj názoroví oponenti rešpektovali," zdôraznila Čaputová.

Svoje názory a idey podľa slov prezidentky presadzoval vždy vecne, slušne a s rešpektom. "Takých ľudí vo verejnej službe nikdy nie je dostatok. Za prácu pre ľudí aj pre svojich študentov mu patrí vďaka," dodala.

Bývalý minister školstva a exprimátor Bratislavy Milan Ftáčnik zomrel vo veku 64 rokov. V piatok to potvrdila jeho dcéra Lucia Čelovská.

Ftáčnik počas svojej profesionálnej kariéry pôsobil ako výkonný koordinátor projektu Culture 2000 Virtual Heart of Central Europe. Naposledy zastával pozíciu predsedu Slovenskej informatickej spoločnosti.

Bol členom Rady vlády SR pre digitalizáciu verejnej správy a jednotný digitálny trh a tiež poradcom ministra školstva SR pre prípravu Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania.

01 - Modified: 2021-12-09 12:18:54 - Feat.: - Title: Prezidentka sa nezúčastní zimných olympijských hier. Návštevu Pekingu ani neplánovala 02 - Modified: 2021-05-14 09:59:15 - Feat.: - Title: Zomrel exminister Milan Ftáčnik 03 - Modified: 2018-05-10 09:02:56 - Feat.: - Title: Milan Ftáčnik 04 - Modified: 2017-10-23 15:49:07 - Feat.: - Title: Podpora Smeru? Nechcem mať záväzky voči politickým stranám, hovorí Ftáčnik 05 - Modified: 2017-11-02 10:44:47 - Feat.: - Title: Ľudia blízki Smeru u mňa chceli vybaviť Bašternákovu stavbu, tvrdí Ftáčnik
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:42