Bratislavský župan Juraj DrobaTASR/J. Kotian
StoryEditor

Droba kritizuje vakcinačný systém: Dajte ho do kompetencie župám a Slovensko bude zaočkované rýchlejšie

05.04.2021, 20:27
Autor:
redredTASRTASR
Podľa bratislavského župana Juraja Drobu by očkovacie centrá nemali mať povinnosť kontrolovať nárok na vakcínu očkovaných ľudí.

Bratislavský župan Juraj Droba kritizoval v statuse na sociálnej sieti štátny rezervačný systém na prihlasovanie na očkovanie proti Covid-19. Bratislavský kraj otvoril pred niekoľkými dňami veľkokapacitné očkovacie centrum na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.

"Spustenie čakárne niektoré síce vyriešilo, ale iné prinieslo. Napríklad stovky až tisíce ľudí, ktorí sa tento víkend zaregistrovali a dostali termín, aj keď na nich ešte neprišiel rad. Mnohí z nich v dobrej viere, že idú ako náhradníci na poslednú chvíľu," napísal Droba.

Doplnil, že namiesto pacientov s ministerstvom určeným vekom či diagnózou tak pred centrom stáli zástupy mladých a zdravých ľudí.

"Museli sme ich poslať domov. Vakcíny však mali pripravené a celý náš tím sa išiel zblázniť, aby za nich zohnal náhradníkov – samozrejme takých, ktorí ten vek alebo diagnózu majú. Lekári zatiaľ čakali, rovnako aj striekačky," pokračoval Droba.

Podľa neho by očkovacie centrá nemali mať povinnosť kontrolovať nárok na vakcínu očkovaných ľudí. Tvrdí, že administrátori by nemali dlhé minúty skúmať pracovné zmluvy či dokonca dodávateľsko-odberateľské vzťahy.

"Nechceme ľudí hromadne posielať domov. Chceme očkovať. Systém má viacero nedostatkov, ktoré nás trestuhodne zdržujú. Dajte ho do kompetencie župám a verte mi, že Slovensko bude zaočkované oveľa rýchlejšie," odkázal bratislavský župan.

Pozrite si nedávny rozhovor v HNtelevízii s lekárom Tomášom Szalayom, ktorý pripravoval očkovanie vo vakcinačnom centre v Bratislave:

​Bratislavský kraj na náklade skúseností z víkendového očkovania navrhol dočasne vypnúť Fázu 1 pre veľkokapacitné očkovacie centrá v prihlasovacom formulári, ktorá umožňuje registrovať sa špeciálnym skupinám obyvateľov pracujúcich, a to do času, kým štát nebude vedieť relevantne overovať pravdivosť uvádzaných údajov.

Kraj pritom dlhodobo žiada, aby štát neprenášal povinnosť kontrolovať pravdivosť údajov na župy. „Prihlasovací systém musí fungovať tak, že do veľkokapacitných očkovacích centier prídu len tí, ktorí majú aktuálne na očkovanie nárok,“ povedal lekár bratisllavského kraja Tomáš Szalay.

Systémovým riešením je podľa kraja možnosť, aby si župy mohli spravovať rezervačný systém na očkovanie samy. Budú mať pod kontrolou kto príde, kedy príde a budú môcť efektívne komunikovať s očkovancami v prípade, že nastanú nepredvídané okolnosti.

01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-04-09 13:32:38 - Feat.: - Title: Materské školy chýbajú, no obce nejavia záujem o peniaze. Petržalka ide príkladom 03 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 04 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 05 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 21:31