StoryEditor

Slovensko rokuje o zapožičaní vakcín. Poslanec Za ľudí sa obracia na Matoviča

25.02.2021, 09:47
Autor:
lmlmTASRTASR
Poslanec Za ľudí Tomáš Valášek požiadal Matoviča, aby dnes predniesol žiadosť nášho parlamentu o sprístupnenie kontraktov s výrobcami vakcín.

Slovensko rokuje spolu s ďalšími členskými štátmi Európskej únie o mechanizme k zapožičaniu vakcín proti Covid-19. Preklenúť sa tak má obdobie s veľmi nízkymi dodávkami. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽANO) na sociálnej sieti.

"Minulý týždeň som strávil aj v komunikácii s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Kvôli vakcínam. Na základe toho spustila Komisia tzv. SOS mechanizmus k zapožičaniu vakcín na preklenutie obdobia s veľmi nízkymi dodávkami," uviedol Matovič.

​Tvrdí, že od nemeckej kancelárky Angely Merkelovej dostal ponuku na prevoz pacientov do Nemecka. "Pomohlo tak za posledný rok už mnohým krajinám EÚ," podotkol predseda vlády.

Vo štvrtok poobede sa premiér zúčastní aj videosamitu lídrov Únie. Riešiť by podľa Matoviča mali vývoj pandémie a vakcíny, aby bol druhý kvartál v ich dodávkach bezproblémový.

Poslanec Za ľudí Tomáš Valášek požiadal Matoviča, aby dnes predniesol aj na pôde videokonferencie žiadosť nášho parlamentu o sprístupnenie kontraktov, ktoré podpísala komisia s výrobcami vakcín.

"Kontrakty meškajú, komisia ich dohodla na jednej strane a medzi výrobcami prebieha diskusia, čo bolo komu sľúbené. Je dôležité vidieť, čo v kontraktoch bolo, ak čomu boli výrobcovia vakcín zaviazaní," povedal na brífingu Valášek.

Poslanec Za ľudí povedal, že vakcíny sú absolútnou prioritou. "Potrebujeme okamžite vedieť, keď sa objavia na trhu. Napríklad keď sa zistilo, že vakcína od AstraZeneca nie je v Nemecku populárna, hneď som avizoval, aby sme oslovili nemeckú stranu s tým, či je šanca si nejaké vakcíny zapožičať," vysvetlil Valášek. 

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 02 - Modified: 2024-01-22 11:09:54 - Feat.: - Title: Máme viac ako milión dávok. Vakcíny proti covidu už aj spaľujeme, ďalšie sme poslali do Kambodže či Brazílie 03 - Modified: 2023-12-15 09:21:49 - Feat.: - Title: 500 eur za voľby: Ľudia si požičali od úžerníkov. Únia Rómov podáva trestné oznámenie a vyzýva Matoviča 04 - Modified: 2023-12-13 12:40:45 - Feat.: - Title: Podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze sa vyčerpali zásoby detských vakcín 05 - Modified: 2023-10-12 07:05:47 - Feat.: - Title: Chrípka už udiera, ruší vyučovanie na prvých školách. Toto o nej potrebujete vedieť (otázky a odpovede)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:09