TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Platforma Dáta bez pátosu ostro kritizuje Matoviča za výroky na vedcov. Od premiéra žiada ospravedlnenie

13.01.2021, 15:15
Autor:
TASRTASR
Platforma Dáta bez pátosu kritizuje aj ministra zdravotníctva Mareka Krajčího za prednostné očkovanie.

Slovensko nie je "jedno veľké ohnisko", tvrdí iniciatíva Dáta bez pátosu. Kritizuje premiéra Igora Matoviča za jeho stredajšie výroky na adresu vedcov, ktorí nepovažujú myšlienku ďalšieho celoplošného testovania na celom území Slovenska za správny krok v boji s pandémiou nového koronavírusu.

Platforma žiada ospravedlnenie od premiéra

Platforma žiada od predsedu vlády za jeho slová ospravedlnenie. Vážny problém vidí platforma najmä pri 1,5 milióna obyvateľov. Sú z oblastí, kde je výskyt ochorenia (incidencia) za posledných sedem dní na 100-tisíc obyvateľov medzi 260 a 400.

"To je už vážne, ale majú lockdown. Tam sa mobilní občania testujú antigénovým testom v mobilných odberových miestach, chodia na PCR testy. Navýšte im kapacitu a zaplaťte im PCR," odkázala iniciatíva.

​Pomoc potrebuje podľa nej predovšetkým 18 zo 72 okresov Slovenska. "Našťastie je len 18 okresov zo 72, kde žije v prevažne priemyselných regiónoch a v šiestich krajských mestách, ktorí potrebujú vašu pomoc. Z nich polovica trčí doma, ani sa nehne, detiská za počítačmi, matky s nimi, mnohí postupne home office," uvádza iniciatíva na sociálnej sieti.

Podľa analytikov z platformy Dáta bez pátosu by mal mať maximálne jeden milión obyvateľov možnosť dať sa otestovať, najlepšie u zamestnávateľa. Rovnako navrhujú zvýšiť pandemickú práceneschopnosť (PN) na 80 percent mzdy a pandemickú OČR všetkým, ktorí majú deti do 15 rokov.

Na krku majú hlavu a v nej rozum

Rovnako kritizujú aj ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) za prednostné očkovanie. "Pokutu dajte svojmu ministrovi zdravotníctva za to, že jeho pracovníci vyrazili na vakcináciu. Na krku majú hlavu, v nej rozum a vedeli čo robia," dodali analytici. Ministerstvo zdravotníctva už odmietlo informácie o uprednostňovaní osôb mimo oficiálnych zoznamov a priorít očkovacej stratégie.

​Platforma žiada ospravedlnenie. "A za tento Váš pokec sa nám ospravedlňte. Ak si nájdete čas. A vakcinačného plánu sa ani len nechytajte. Nechajte to na tých, ktorí celé Slovensko normálne vakcinujú proti asi 15-tim chorobám priebežne a určite to zvládnu. Majú reálne získané vzdelanie, reálne tituly a reálne diplomy, k tomu minimálne 2 atestácie a desiatky rokov pracujú v dezolátnych nemocniciach. Zvládnu to. A pokutu dajte svojmu ministrovi zdravotníctva za to, že jeho pracovníci vyrazili na vakcináciu. Na krku majú hlavu, v nej rozum a vedeli čo robia. Strhnite im to z platu. To sú tiež peniaze od nás. MY TO TU CELÉ PLATÍME, PÁN MAGISTER!!!"

„Keď sú takí odborníci, nech nám teda vyrobia tie vakcíny. Keď ich vo svete vedia vyrobiť, prečo ich oni nevyrobia? My budeme vedieť očkovať, za tri dni zaočkujeme celé Slovensko.

Koronavírus a Covid - 19

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 03:03