Generálny prokurátor Maroš ŽilinkaTASR/J. Novák
StoryEditor

Žilinka o kauze okolo Dušana Kováčika: Prokurátor nie je babka z trhu, musí mať dôkazy

11.12.2020, 12:45
Autor:
lmlmTASRTASR
Generálny prokurátor Maroš Žilinka tvrdí, že sa nemôže postaviť pred verejnosť s nejakou domnienkou či pocitom.

Nový generálny prokurátor Maroš Žilinka sa zastal prokurátorov ohľadne toho, že sa neohradili voči Dušanovi Kováčikovi.

Žilinka to povedal v relácii Braňo Závodský Naživo v rádiu Expres. 

Zastal sa prokurátorov

"Áno, boli tu podozrenia. Zapadalo všetko do seba, ale nemali sme dôkazy. Viete, prokurátor nie je pri všetkej úcte babka z trhu, kde si môžeme rozprávať ten je taký a ten je taký. Jednoducho my potrebujeme mať dôkazy," povedal Žilinka.

Tvrdí, že sa nemôže postaviť pred verejnosť s nejakou domnienkou či pocitom.

"Prokurátor nerozhoduje na základe pocitov a domnienok, ale na základe dôkazov," vysvetlil. Dodal, že fakt, že sa špeciálny prokurátor Kováčik ocitol vo väzbe, je veľká hanba pre prokuratúru a celkový stav.

"Ja sa potrebujem zastať špeciálnych prokurátorov. To, z čoho je obvinený Kováčik, tak s tým sme my nemali nič spoločné. Chcem, aby sa nezatracovala práca Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorá bola vlajkovou loďou prokuratúry. Robila sa tam dobrá robota, tak chcem, aby sa to nehodilo zo stola, že všetko bolo zlé, lebo Kováčik," hovorí Žilinka.

​Novozvolený generálny prokurátor tvrdí, že potom, ako bol Kováčik vzatý do väzby, vykonali analýzu spisov, ktoré mal v kancelárii.

"Bolo tam približne 110 spisov. Ale neboli to všetko otvorené spisy, boli tam už aj ukončené prípady. Mali byť v archíve, neviem prečo ich mal v kancelárii. Spisy sme prerozdelili na jednotlivých prokurátorov a v niektorých došlo k zásadným posunom. Napríklad, čo sa týka kauzy Gorila, kde rýchlo došlo až k obvineniu," skonštatoval.

Podozrenia z lobingu

Žilinku vymenovala do funkcie vo štvrtok prezidentka Zuzana Čaputová. Aj napriek pochybnostiam, ktoré sa okolo neho objavili. Malo ísť o lobing u šéfa SaS Richarda Sulíka.

Na margo stretnutia so Sulíkom, o ktoré mal vicepremiéra požiadať podnikateľ Michal Gučík, Žilinka uviedol, že nikdy u žiadneho poslanca koalície alebo opozície neloboval za podporu. Ako tvrdí, na Sulíka nemal kontakt, preto stretnutie zabezpečoval Gučík, no nie s cieľom lobovania.

"Gučík nežiadal, aby SaS hlasovala či nehlasovala za mňa pri voľbe," uviedol nový generálny prokurátor. Stretnutie so Sulíkom bolo podľa jeho slov krátke, prezentoval mu len víziu ďalšieho rozvoja prokuratúry a oznámil mu, že bude kandidovať.

Žilinka podotkol, že s Gučíkom, ktorého označil za priateľa, sa už nestretáva. "Aj sám Gučík ma o to požiadal, lebo mi nechce ubližovať," skonštatoval Žilinka.

Čaputová sa krátko pred vymenovaním stretla so Žilinkom. Medializované informácie vysvetlil a hlava štátu jeho vysvetlenie považovala za dostatočné, preto sa rozhodla pristúpiť k menovaniu, tlmočil stanovisko hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Kto je Maroš Žilinka

V minulosti Žilinka dozoroval kauzy, ako podvod na nebankový subjekt Drukos, kde Najvyšší súd (NS) SR odsúdil majiteľa Františka Mojžiša v roku 2012 na 8,5-ročný trest odňatia slobody. Dozoroval kauzu Transpetrolu na 11 rokov odsúdeného Ignáca Ilčišina a prípad exsiskára Ľuboša Kosíka, ktorého Najvyšší súd v kauze zmeniek odsúdil na 18-ročný trest odňatia slobody. Dozoroval aj kauzu Technopol Servis, kde je obvinený Marian Kočner.

Žilinku zvolili za nového generálneho prokurátora poslanci Národnej rady SR vo verejnej voľbe. Podporilo ho 132 poslancov zo 147 prítomných.

Generálna prokuratúra nemala riadneho šéfa už mesiace. Jaromírovi Čižnárovi sa 17. júla skončilo sedemročné funkčné obdobie. Hoci mohol zostať vo funkcii do vymenovania nového šéfa prokurátorov, požiadal prezidentku o uvoľnenie z funkcie, zanikla mu v auguste.

Brífing nového generálneho prokurátora Maroša Žilinku po zvolení do funkcie:

01 - Modified: 2020-12-10 10:04:33 - Feat.: 0 - Title: Žilinka má problém. Musí vysvetľovať stretnutie so Sulíkom, ktorému volal Gučík 02 - Modified: 2020-12-10 16:29:17 - Feat.: 0 - Title: Čo urobí Žilinka ako prvé: musí sa vysporiadať so závadovými osobami 03 - Modified: 2020-12-10 12:46:51 - Feat.: 0 - Title: Čaputová vymenovala Žilinku za generálneho prokurátora. Sú však okolo neho pochybnosti
01 - Modified: 2024-04-17 13:55:09 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Kuciaka by mal dozorovať prokurátor z Trnavy. Existuje aj možnosť, že pôjde do stratena 02 - Modified: 2024-01-19 10:30:13 - Feat.: - Title: SaS vyzýva Žilinku, aby vystúpil v parlamente aj k novele Trestného zákona 03 - Modified: 2024-01-18 12:11:30 - Feat.: - Title: Reedukačné centrum Veľké Leváre sa vyjadrovať k zisteniam prokuratúry nechce 04 - Modified: 2023-11-13 12:22:50 - Feat.: - Title: Nastane zlom? Žilinka odňal prípad čurillovcov Krajskej prokuratúre v Bratislave, chce odstrániť nezákonnosti 05 - Modified: 2023-10-31 08:52:48 - Feat.: - Title: Žilinka sa rozhodol zotrvať vo funkcii generálneho prokurátora. Odkázal, že atakom nepodľahne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:45