TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Čaputová vymenovala Žilinku za generálneho prokurátora. Sú však okolo neho pochybnosti

10.12.2020, 11:44
Autor:
TASRTASRredred
Okolo Maroša Žilinku, ktorý má byť novým generálnym prokurátorom, vznikli pochybnosti.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala za generálneho prokurátora.Žilinka zložil sľub do rúk prezidentky.

"Veľmi si želám, aby bol tento deň pamätný. Veľmi si želám, aby sa ním začala nová éra prokuratúry. Je nevyhnutné vyvodzovať zodpovednosť voči tým, ktorý zlyhali. Cieľom musí byť ozdravenie prokuratúry," povedala v príhovore Čaputová.

Prokuratúru by mal podľa nej tiež vystaviť primeranej miere verejnej kontroly. Generálny prokurátor má byť podľa nej nielen nestranný a nepodliehať vplyvom okolia, ale rovnako sa má tak aj javiť.

Ministerka spravodlivosti Má Kolíková popriala Žilinkovi veľa síl a odvahy, aby vrátil dôveryhodnosť prokuratúre ako kľúčovému orgánu pri stíhaní podozrivých osôb.

"Osobitne teraz na Slovensku, keď čelíme množstvu káuz, ktoré sa týkajú korupcie predstaviteľov štátu na najvyšších pozíciách," povedala. Podľa ministerky je nevyhnutné, aby osoba generálneho prokurátora bola tou, v ktorú majú ľudia dôveru..

Okolo kandidáta, ktorého vybrali poslanci v hlasovaní v Národnej rade, sú však pochybnosti.

Týkajú sa toho, že podnikateľ Michal Gučík mal lobovať za Žilinku, prokurátor to však na verejnom vypočutí kandidátov poprel.

​Dnes však šéf SaS Richard Sulík priznal, že mu Gučík ohľadne Žilinku volal.

Podľa podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu i poslanca Ondreja Dostála (SaS) nehovoril pravdu. Žilinka sa v lete stretol s predsedom SaS Richardom Sulíkom, požiadať o stretnutie mal Gučík.

"Na vypočutí kandidátov na generálneho prokurátora som sa spýtal pána Maroša Žilinku, či rokoval s niekým v rámci koalície o svojej podpore pri voľbe na generálneho prokurátora. Dnes sa ukázalo, že Maroš Žilinka klamal, klamal keď hovoril, že za neho pán Gučík neloboval - dnes je potvrdené, že mu vybavoval stretnutie u Sulíka. Rovnako na priamu otázku, či rokoval pán Žilinka s niekým z koalície klamal - dnes Sulík potvrdil, že sa stretli a rozprávali sa," napísal Šeliga na sociálnej sieti.

Brífing Maroša Žilinku 13:50 Prezidentka rešpektovala vôlu vyše 130 poslancov a máme nového generálneho prokurátora, povedal Strižinec. 13:49 Prezidentka vysvetlenie považovala za dostatočné a preto sa rozhodla, že pána Žilinku vymenuj, povedal hovorca prezidentky Martin Strižinec. 13:45 Nech sa boja tí, ktorí nemajú čisté svedomie a ktorí porušovali zákon, odkázal Žilinka. 13:44 Nestretávam sa s pánom Gučíkom už rozhovoru s pani Tódovou. Sám pán Gučík ma požiadal, aby som ho nekontaktoval a nestretával sa s ním, lebo mi nechce poškodzovať, povedal Žilinka. 13:40 Ani ja ani Gučík neloboval za mňa. Ja som sa nestretol s pánom Sulíkom preto, aby som ho o niečo žiadal, povedal. Cieľom stretnutia bolo oznámiť, že mienim kandidovať za generálneho prokurátora a chcel som mu predstaviť svoju víziu prokurátora. 13:39 Tvrdí, že Gučík neloboval za mňa, nežiadal Sulíka o to, aby ma SaS podporila. Pána Gučíka som sa spýtal, či mi môže zohnať kontakt na Sulíka, povedal Žilinka. 13:37 Na verejnom vypočutí som nikdy neklamal. Nikdy som sa u žiadneho poslanca koalície alebo opozíce neuchádzal a ani neloboval za podporu. Stretnutie so Sulíkom jasne vystvelil šéf SaS a nemám k tomu čo dodať, povedal Žilinka. 13:36 Ihneď zajtra podám príslušné pokyny na preskúmanie majtekových pomerov prokurátorky Soni Jurčíkovej, povedal Žilinka. 13:35 Ostanem verný svojmu znameniu, to je lev, že tćh, ktorí sú budú vykonávať povinnosti svedomite, budem chrániť ako lev. A voči tým, ktorí si svoje pochybnosti plniť nebudú, budem takisto postupovať ako lev, povedal Žilinka. 13:34 Som presvedčený, že stojím na čele inštitúcie, ktorý bude vždy aplikovať právo a nebude vzbudzovať pochybnosti o tom, či sú tu rovní alebo rovnejší, povedal Žilinka.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:47