StoryEditor

Druhé kolo testovania určite bude, oznámil Matovič

01.11.2020, 08:50
Autor:
TASRTASR
Pri druhom kole premiér argumentuje dobrými výsledkami z testovania na Orave a v Bardejove.

​Druhé kolo celoplošného pretestovania určite bude. Vyhlásil to premiér Igor Matovič a pripustil, že v pár okresoch by testovanie byť nemuselo.

Hovoriť o tom mieni s odborníkmi. Pri druhom kole argumentuje dobrými výsledkami z testovania na Orave a v Bardejove.

"Zatiaľ je vidieť, ako efektívne bolo nasadenie antigénových testov na Orave a v Bardejove. Ak sa tu podarí o viac ako polovicu znížiť počet infikovaných ľudí, je adekvátne mať rovnakú nádej na celom Slovensku," skonštatoval predseda vlády s tým, že ideálne by v rámci Slovenska boli dve kolá.

Pripustil však, že možno v jednom či troch okresoch druhé kolo už nebude. "Potrebujeme poctivú diskusiu s epidemiológmi a infektológmi, ktorá sa už v nedeľu začne," deklaruje Matovič.

Opatrenia zostanú v platnosti

Premiér zároveň avizoval, že ochranné rúška a iné protipandemické opatrenia ostanú platné aj po celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19. Naďalej by nemali byť povolené ani hromadné akcie.

"Ochranné opatrenia musia byť nasadené, aby sa to nevymklo spod kontroly," vysvetlil. Zdôraznil potrebu dostatočných kapacít na trasovanie.

O ďalšom možnom celoplošnom testovaní hovorí ako o jednom z nástrojov, ak by sa situácia s pandémiou opäť zhoršovala.

Matovič zároveň upozornil, že ak by sa celoplošné testovanie realizovalo RT-PCR testom, celkové percento pozitívnych by nebolo ako pri antigénových testoch na úrovni jedného, ale troch percent. "Každý 30. z nás je pozitívny," podotkol s tým, že celoplošné testovanie RT-PCR testami by nedokázala zorganizovať žiadna krajina.

Premiér sa ospravedlnil

Matovič vyzval ľudí, ktorí boli v rámci víkendového celoplošného testovania pozitívne testovaní, aby aj s rodinou dôsledne dodržali desaťdňovú karanténu. Tiež, aby dali vedieť všetkým, s ktorými boli v kontakte. Ľudí s negatívnymi výsledkami testu požiadal, aby naďalej dodržiavali opatrenia.

Premiér sa tiež ospravedlnil ľuďom, ktorí nešli na celoplošné testovanie z vlastnej vôle, ale napríklad z hľadiska zamestnania tam boli donútení ísť. Zdôvodnil to však zodpovednosťou voči starým ľudom, chorým či voči zdravotníkom. "Nechceli sme dopustiť, aby nemocnice kľakli na kolená a museli sme zavádzať vojnovú medicínu," vyhlásil.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 05 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 05:45