TASR - Jaroslav Novák
StoryEditor

Matovič pritlačil. Pre ľudí bez testu chce meniť bezplatnú zdravotnú starostlivosť

18.10.2020, 14:44
Autor:
domadoma
Dnes mimoriadne rokuje vláda. Na programe je aj otázka dobrovoľnosti celoplošného testovania.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) včera predstavil svoj plán na celoplošné testovanie na koronavírus. Prvé testovanie by malo prebehnúť cez dušičkový víkend s časťou obyvateľstva, s druhou o týždeň neskôr. 

Nedávno boli prijaté prísnejšie opatrenia a už dlhšie sa hovorí aj o celoštátnom lockdowne krajiny. 

Opatrenia proti šíreniu choroby však zdvihli vlnu nevôle, ktorá vyústila do protestov v hlavnom meste, pri ktorých polícia použila slzný plyn či vodné delo. 

Dnes mimoriadne rokuje vláda. Na programe je aj otázka dobrovoľnosti celoplošného testovania. Premiér si myslí, že by nemalo byť povinné, v relácii Na telo však dnes hovoril aj o možných postihoch za jeho nepodstúpenie. 

"Ja si osobne myslím, že by to malo byť dobrovoľné, ale ten, kto sa nezúčastní, jednoducho nebude mať nejaké výhody, ktoré štát bude poskytovať v budúcom roku," povedal premiér. 

"Ja si myslím, že je úplne legitímne v takejto situácii tým ľuďom, ktorých sme videli včera pred Úradom vlády, ak si takíto ľudia povedia, že oni jednoducho na testovanie nepôjdu, ja nevidím najmenší dôvod, aby tí zodpovední ľudia, ktorí sú uvedomujú, čo je covid-19 a čo nám to môže spôsobiť na ekonomike, aby sa potom týmto ľuďom skladali na zdravotnú starostlivosť alebo niečo podobné."

Spomenul aj návrh na zmenu v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Podľa Matoviča by ľudia, ktorí sa rozhodli testovanie neabsolvovať, mohli mať poskytovanú ako bezplatnú len základnú zdravotnú starostlivosť.

"A na špecialitky si budú napríklad priplácať. Hovorím to ako návrh. Prečo by tí zodpovední mali naveky doplácať na tých nezodpovedných?" Dodal premiér. 

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 21:03