StoryEditor

Orbán rozhádal aj opozíciu

02.06.2009, 11:45
Opozičná SDKÚ-DS a KDH bude mať zajtra stretnutie poslaneckých klubov k výrokom maďarského politika Viktora Orbána. K schôdze dôjde ešte pred mimoriadnou schôdzou parlamentu a SMK sa jej nezúčastní.

Strany totiž majú k Orbánovi odlišné stanoviská. Predseda SDKÚ-DS povedal, že aj oni majú záujem na tom, "aby sa upozornilo na nevhodnosť výrokov Orbána, ktorými podporuje nacionalizmus nielen doma, ale aj za hranicami." Výsledkom schôdze dvoch opozičných strán by malo byť spoločné vyhlásenie. KDH a SDKÚ-DS sa mimoriadnej schôdze parlamentu nechcú zúčastniť, SMK áno. Predseda SMK Pál Csáky na výrokoch Orbána nevidí nič problematické.

Csáky problém nevidí
Csáky podľa vlastných slov rešpektuje stanovisko opozičných kolegov, "len možno v niečom máme odlišné stanovisko," povedal. Podľa neho ide o neeurópsky prístup zo strany vládnych strán. "Nechcem asistovať vládnej koalícii pri odvádzaní pozornosti od reálnych problémov." Strana podľa neho tiež rozmýšľala, že sa mimoriadnej chôdze nezúčastní, ale ako hovorí, nemajú sa čoho báť.

Predseda KDH Pavol Hrušovský mu oponoval slovami, podľa ktorých "Viktor Orbán sa pohrával s myšlienkou spoločného zastúpenia Maďarov Karpatskej kotliny." Csáky však tvrdí, že najlepšie slovensko-maďarské vzťahy boli v čase, keď maďarským premiérom bol práve Viktor Orbán a slovenským premiérom Mikuláš Dzurinda. Expremiér však pripomenul, že Orbán vtedy prišiel s "veľmi hlúpym zákonom" o zahraničných Maďaroch. "Viktor Orbán so svojim hlúpym zákonom nemal najmenšiu šancu." Ako dodáva, Orbánovým výrokom dáva vláda príliš veľkú váhu.

Téma eurovolieb
Dzurinda kritizoval aj vládu, ktorá podľa neho zámerne vytiahla túto tému pred eurovoľbami. "Zhodli sme sa, že vládna koalícia sa rozhodla pre manéver, ktorý je skôr zneužitím volebnej kampane za štátne peniaze ako náležitým krokom k národnoštátnym záujmom," povedal Dzurinda."Čo vyrieši vyhlásenie, ktoré je v prílohe pozvánky na zajtrajšiu schôdzu? To vyhlásenie je neobyčajne zlé, neobyčajne plytké, ktoré nič nerieši," dodáva. V tom súhlasí aj Csáky, ktorý označil tento postup zo strany vlády za neeurópsky, s cieľom vyburcovať národne orientovaných voličov. 

Vláda zajtra rokuje
Mimoriadna schôdza parlamentu o výrokoch maďarského opozičného lídra sa uskutoční zajtra. Príčinou zvolania schôdze, o ktorú požiadal Boris Zala (Smer-SD) sú výroky predsedu opozičného Fideszu Viktora Orbána z minulého týždňa. V maďarskom meste Ostrihom sa stretol s predstaviteľmi SMK a hovorili o eurovoľbách. Orbán povedal, že eurovoľby rozhodnú o tom, koľko poslancov bude v Bruseli zastupovať Maďarov žijúcich v Karpatskej kotline.

01 - Modified: 2003-07-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď slnko škodí kráse
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:57