StoryEditor

Keď slnko škodí kráse

01.08.2003, 00:00

Slnko má množstvo pozitívnych vlastností, ktoré vplývajú na naše telesné i duševné zdravie. Neraz nám dokáže dodať toľko životnej energie, že zrazu sa cítime o pár rokov mladší a trúfneme si aj na také bláznovstvá, ktoré by sme v zime zavrhli jediným šmahom ruky. Lenže pozor! Slnko je zároveň aj úhlavným nepriateľom krásy a tak, ako nás dokáže zvnútra omladiť, vie veľmi rýchlo zase zvonka nejaké tie rôčky pridať. Preto ak nechcete byť po dovolenke viditeľne starší než pred ňou, treba proti škodlivým vplyvom slnka neustále bojovať.

Hoci v Amerike sa ľudia pred slnkom chránia obrovskými klobúkmi, slnečnými okuliarmi a ľahkým ošatením, v Európe sa ešte stále nosí bronz. A tak sa v lete radi vypekáme na slnku a doslova súťažíme v tom, kto sa z dovolenky vráti krajšie opálený. Má to však jeden háčik. Neraz sa neveriacky obzeráme pred zrkadlom a nechápeme, čo sa stalo -- pleť je síce hnedá, ale zároveň pôsobí unavene a akosi zostarla. Dôvod? Horúce slnečné lúče nás nielen krásne opália, ale zároveň aj vysušujú pokožku. Suchá pleť je pritom oveľa náchylnejšia na tvorbu vrások ako pleť mastná. Ak teda chcete mať krásnu pleť bez zbytočných ,,letokruhov", musíte jej dodať predovšetkým dostatok vlhkosti, a to tak zvonku ako aj zvnútra. Znamená to mať vždy poruke kvalitný hydratačný krém a zároveň nezabúdať na príjem tekutín.
Pleti najlepšie prospievajú bylinkové čaje, ovocné a zeleninové šťavy. Vyhýbajte sa nadmernému pitiu kávy, ktorá vodu z organizmu odčerpáva. Ak si predsa len radi doprajete šálku tohto "čierneho životobudiča," nezabudnite po nej vypiť aspoň dve deci vody. Z času na čas môžete pleti dodať vlhkosť aj pomocou jednoduchej uhorkovej masky -- stačí veľkú uhorku nakrájať na krúžky, tie poukladať na dobre vyčistenú tvár a krk a nechať pôsobiť aspoň 15 minút.
O škodlivom pôsobení ultrafialového žiarenia na pokožku sa toho popísalo už viac než dosť. Napriek tomu ešte stále veľa ľudí zabúda na ochranný krém a pokojne prežijú celé leto bez neho. Ultrafialové žiarenie pritom podporuje tvorbu voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky a výrazne znižujú obranné reakcie pokožky. Vrásky nám potom pribúdajú jedna radosť. Nemusíte sa však obávať, jestvuje účinná ochrana -- a to v podobe vitamínov A, C a E. Mali by ste ich nájsť v každom kréme, o ktorom jeho výrobca vyhlasuje, že zabraňuje tvorbe a rozširovaniu vrások. Okrem toho by ste ich pleti mali pravidelne dodávať aj z prírodných zdrojov, predovšetkým z ovocia a zeleniny, ktorých je v lete našťastie dostatok.
Na dovolenke neraz dostáva zabrať aj naša životospráva. Večer mnohí z nás najradšej trávia pri cigaretke a pohári piva či vína, mladšie ročníky zase hýria do rána kdesi na diskotéke. Nehovoriac o tom, že v snahe ochutnať každú lákavú zahraničnú špecialitu, alebo si dosýta užiť letné grilovanie, sa pravidelne napchávame do prasknutia. Samozrejme, toto všetko vidno aj na našej pleti a to nielen na druhý deň. Preto ak chcete čo najjednoduchšie a zároveň aj najlacnejšie omladiť svoju pleť, doprajte jej dostatok večerného spánku a ťažké jedlá na tanieri nahraďte čerstvým ovocím a zeleninou.
Nezabúdajte, že pre pleť je veľmi dôležitý aj pohyb na čerstvom vzduchu, pozitívny prístup k životu a vyhýbanie sa stresu. Nuž a práve na toto je dovolenka ako stvorená. Preto využite slnko na načerpanie nových síl a nedovoľte mu, aby vám ubralo na kráse.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 21:05