Búrka v TatráchTASR/AP
StoryEditor

"Porovnateľné s následkami teroristických útokov." Poliaci v Tatrách ošetrovali 157 turistov

23.08.2019, 10:42
Autor:
mhmhČTKČTK
Na poľskej strane Tatier si blesky vyžiadali štyroch mŕtvych vrátane dvoch detí, na slovenskej strane zahynul český turista.

Doteraz nezaznamenaný rozsah mala podľa šéfa dobrovoľných záchranárov štvrtková búrka, ktorá zasiahla Tatry.

Na poľskej strane si vyžiadala päť ľudských životov, na slovenskej strane Západných Tatier zahynul český turista. Naďalej je nezvestných deväť ľudí. V nemocniciach stále zostávajú desiatky zranených.

"Bola to situácia porovnateľná s následkami teroristických útokov," uviedol pre portál Wyborcza.pl šéf poľskej Tatranskej dobrovoľníckej záchrannej služby (TOPR) Jan Krzysztof. Hovoril o štvrtkovej rozsiahlej búrkovej vlne, ktorá zasiahla Tatry.

"Zranená bola veľká skupina ľudí vrátane detí. Postihnuté osoby mali popáleniny, zlomené nohy, početné poranenia po celom tele. Ale v krátkom čase sa to podarilo zvládnuť. Bola to dramatická udalosť, ale som hrdý na našich záchranárov," dodal Krzysztof.

Podľa jeho slov bol "rozsah (búrky) enormný, nikdy predtým nezaznamenaný". Počas štyroch hodín sa však podarilo všetkých turistov, ktorí potrebovali pomoc, dostať späť z hôr. "Pomoc bola poskytnutá 157 ľuďom," spresnil šéf TOPR.

Pátra sa po deviatich osobách

Hovorkyňa záchrannej služby v piatok ráno spresnila, že úrady v tejto chvíli zisťujú polohu posledných deviatich osôb, ktorí by mohli byť v komplikovanej situácii. V poľských nemocniciach ešte v piatok zostalo 34 zo 157 ranených, štyria ľudia prišli o život.

Podľa záchranárov boli ľudia ošetrovaní kvôli fyzickým zraneniam aj neurologickým problémom. V priebehu večera potom začali pribúdať aj ťažkosti s podchladením, pretože množstvo turistov cestovalo v ľahkom oblečení.

Na záchranných operáciách sa podieľalo 180 záchranárov a ďalších 80 dobrovoľníkov TOPR v oblasti horského štítu Giewont, ten je vysoký 1894 metrov.

Na jeho vrcholku je umiestnený železný kríž, do ktorého podľa záchranárov často udrie blesk, preto je prítomnosť na tomto mieste pri búrke nebezpečná. Rovnako tak je riskantný výstup po trasách, na ktorých sú pomocné reťaze.

Blesk udrel do kríža

Šéf poľskej Tatranskej dobrovoľníckej záchrannej služby povedal, že jeden blesk udrel priamo do kríža vo chvíli, keď sa okolo nachádzalo veľa turistov. Keď na miesto dorazili záchranári, zasiahnutí ľudia boli podľa neho všade okolo vrcholu.

České ministerstvo zahraničia potvrdilo, že počas rozsiahlych búrok v oblasti Tatier zomrel na území Slovenska jeden český občan. Muž zomrel na následky zranení, ktoré utrpel pri niekoľko sto metrov dlhom páde. Spolu s ním blesk zasiahol aj českú turistku, tá utrpela poranenie nohy. 

01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 04 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 05 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:06