StoryEditor

Nejakú z drog už vyskúšal každý štvrtý Slovák

12.02.2006, 23:00
Na našom území pribúda od roku 1994 ľudí, ktorí už vyskúšali nejakú drogu -- takúto skúsenosť už má každý štvrtý Slovák. Vyplýva to z najnovšej správy o Stave drogových závislostí a kontrole drog v SR.

Na našom území pribúda od roku 1994 ľudí, ktorí už vyskúšali nejakú drogu - takúto skúsenosť už má každý štvrtý Slovák. Vyplýva to z najnovšej správy o Stave drogových závislostí a kontrole drog v SR. "Ide o celoživotnú skúsenosť s drogami. To znamená, že sa sem počíta každý, kto drogu aspoň raz v živote vyskúšal," vysvetlil hlavný odborník pre odbor drogových závislostí Ľubomír Okruhlica. Ani preto sa podľa neho v tejto oblasti situácia dramaticky nemení.

Menej heroínu, mladší záujemcovia
Aktuálne údaje sa vzťahujú na rok 2004: z toho vyplýva, že sa rapídne nezvýšilo užívanie drog ani počet liečených pacientov. "Klesá užívanie vysokonávykových drog, ako je napríklad heroín, a rastie užívanie metamfetamínov," hovorí Okruhlica. Ďalšie pozitívum? Keďže menej ľudí si drogy "pichá", znižujú sa tým súvisiace zdravotné riziká (infekcie a pod.)
Naopak, k drogám (aj k tým legálnym ako tabak či alkohol) sa dostávajú čoraz mladší ľudia. Zároveň narastá aj kombinovanie drog - alkohol s tabletkami alebo marihuanou. V roku 2004 sa to týkalo až štvrtiny osôb (2 315), ktoré sa liečili na drogovú závislosť.
Napriek tomu odborníci upozorňujú, že prevencia už prináša svoje výsledky. Kontakt s drogou totiž pre väčšinu mladých vôbec neznamená, že skončia ako závislí. Na boj proti drogám Slovensko dalo v spomínanom roku 565 miliónov korún, čo znamená v priemere 105 korún na jedného Slováka. Náklady na boj proti drogám sa zvyšujú, iba v tomto roku by mali narásť o ďalšie desiatky miliónov. "Uvedomujeme si však, že je to stále málo," skonštatoval riaditeľ Výboru ministrov pre drogové závislosti a kontrolu drog pri Úrade vlády SR Blažej Slabý

Miliardový účet za drogy
Na domácom trhu hrajú naďalej prím tzv. mäkké drogy (marihuana a hašiš), ponuka ostatných drog je výrazne nižšia. V skúmanom období však vzrástol o polovicu záujem o pervitín, o tretinu viac osôb vyskúšalo marihuanu a hašiš. Vo všeobecnosti minú Slováci na drogy až 4, 7 miliardy Sk ročne. Sedem z desiatich trestných činov, súvisiacich s drogami, sa stane v Bratislave a Trnave. Vek páchateľov sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí 18 - 30 rokov. Náklady na trestnú činnosť sú 2,4 - 4,6 miliardy korún ročne.

Kde sú študenti, tam je "perník"
V konzumácii drog má dominantné postavenie hlavné mesto. V jeho okolí prevažoval v roku 2004 heroín a vysoký záujem bol aj o kokaín. Okrem toho sa na západnom Slovensku rozmáha aj pervitín, a to najmä v mestách, kde je vyššia koncentrácia študentov - Trnava, Sereď, Hlohovec. Na strednom Slovensku majú prvenstvo marihuana a hašiš. Špecifikom regiónu je, že narastá počet mladých vo veku 15 - 16 rokov, ktorí skúšajú drogy. Je to problém predovšetkým miest Banská Bystrica, Zvolen, Žilina, či Martin. Hoci sa na východe zvýšil výskyt pervitínu, najrozšírenejšou drogou je stále marihuana. Nárast užívateľov pervitínu, marihuany a extázy zaznamenali Popradský a Kežmarský okres. Zaujímavosťou je, že do stredu a na východ krajiny sa drogy dovážajú z iných častí Slovenska, resp. zo zahraničia, najmä z Holandska.

Záchyty drog na území SR
- v roku 2003 bolo zaistených 7 kg heroínu, v roku 2004 len 2,34 kg
- v roku 2003 bolo zaistených 902 gramov kokaínu, v roku 2004 to už bolo 1 977 gramov
- v roku 2003 bolo zaistených 90,9 kilogramu konope, v roku 2004 to bolo 70,7 kilogramu sušených rastlín
Zdroj: Stav drogových závislostí a kontrola drog v SR

01 - Modified: 2003-02-13 11:02:17 - Feat.: 0 - Title: Agnelliovci majú nového dediča 02 - Modified: 2003-02-13 11:07:27 - Feat.: 0 - Title: Čínsky výber prezidenta Schustera
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:09