StoryEditor

Agnelliovci majú nového dediča

John Philip Elkann dedí po starom otcovi, patriarchovi Fiatu Giovannim (Giannim) Agnellim, väčšinu turínskeho impéria. V jeho rukách leží budúcnosť celého podniku. S hlasovacími právami zanechal Agnelli svojmu 26-ročnému vnukovi aj morálny odkaz -- musí pokračovať vo výrobe automobilov, a tým zachrániť priemyselného ducha Turína.
Rovnako ako pri vymenovaní nového kráľa, aj v republikánskej monarchii zvanej Fiat platia pre nástupcu určité pravidlá. Po tom, ako v roku 1997 zomrel na rakovinu synovec G. Agnelliho Giovannino, poveril patriarcha dedičstvom monarchie útleho a bledého študenta Elkanna. Aj keď v máji nastúpi na post prezidenta strýko Umberto Agnelli, Elkann môže so svojím balíkom akcií blokovať všetky rozhodnutia. Bez jeho súhlasu jednoducho nič nepôjde. Po smrti starého otca na neho čaká veľa práce. Zatiaľ čo Gianni Agnelli v roku 1966 nastúpil po starom otcovi Giovannim do rozrastajúceho sa koncernu, jeho vnukovi padol do rúk oheň už postaveného impéria.
Jazykové dokonalosti
Medzinárodné zázemie potomka Agnelliovcov možno len ťažko prekonať. Narodil sa v roku 1976 ako syn dedičky automobilového impéria Margherity a francúzskeho spisovateľa Alaina Elkanna. Yaki, čo je prezývka J. P. Elkanna v rodine, vyrastal ako prvé dieťa z ôsmich vo Veľkej Británii, Brazílii a vo Francúzsku, kde sa zdokonaľoval vo všetkých troch jazykoch. Svoju maturitu z prírodných vied urobil na elitnom parížskom gymnáziu Victora Duruya. Inžinierske štúdium na Turínskej polytechnickej univerzite ukončil prácou na tému Predaj prostredníctvom internetu. Týmto si "šplhol" dokonca aj u Billa Gatesa a Michaela Della, pričom sa hovorí, že im zároveň predal Ferrari.
Názory na dediča sa rôznia
Otec A. Elkann hovorí: "John sa nadchýna pre všetko, čo práve robí." Brat Igino, ktorý spolu s J. P. Elkannom študoval na katolíckej škole San Guiseppe, zažil dediča impéria ako citlivého a trochu utiahnutého chlapca. "Svoju slabosť pre pravopis má z počítačov," hovorí predstavený katolíckej školy. Pri práci v General Electric zanechal, podľa personálneho šéfa, dojem sebavedomého človeka bez toho, aby sa musel dlho zapracúvať.
Johnov učiteľ
Dôležitým mentorom J. P. Elkanna sa stal prezident Fiatu Paolo Fresco. Tento 69-ročný Američan, ktorý pracoval 40 rokov vo firme General Electric (GE), systematický ukazoval Agnelliho vnukovi, ako to v skutočnosti chodí v obchodoch. Takisto zariadil pre Johna ročnú pracovnú prax v GE, kde sa venoval hlavne účtovníctvu. Minulý rok v lete P. Fresco verejne oznámil, že John Philip Elkann je schopný viesť Fiat. V prvej veľkej skúške stál John voči svojmu strýkovi Umbertovi Angellim, ktorý sa pokúsil urobiť prevrat a zhodiť P. Fresca z pozície prezidenta. To by potom umožnilo talianskej Mediobanke vplývať na Fiat. John sa však nezľakol. Jeho energické a isté vystupovanie mu prinieslo sympatie bankárov, ktorí majú v zadlženom impériu Agnelliovcov ako veritelia rozhodujúce slovo.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 03:04