StoryEditor

Kriak na finančnej správe končí. Pre Kočnera mal sledovať Kuciaka

24.10.2018, 11:26
Autor:
klkl
Finančná správa začala medializované informácie preverovať a spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Kontroverzný podnikateľ Marian Kočner si mal platiť ľudí, ktorí pre neho odpočúvali a sledovali novinárov, vrátane zavraždeného Jána Kuciaka. Túto informáciu priniesol ešte v pondelok Denník N.

​Ten sa odvolával na výpoveď, ktorú mal polícii poskytnúť Kočnerov priateľ, bývalý novinár a šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth. Vo výpovedi mal uviesť, že práve on novinárov sledoval. A podľa medializovaných informácií nepracoval sám.

Nasadený na Kuciaka

Jeho spolupracovníkom mal byť Miroslav Kriak. Informuje o tom týždenník Plus 7 dní. Kriak je dnes pracovník Finančného riaditeľstva SR pracujúci na oddelení spadajúcom priamo pod kanceláriu prezidentky. V minulosti bol príslušníkom SIS a Štátnej bezpečnosti.

Po medializácii týchto informácií Kriak na finančnej správe končí. Pre HN túto informáciu potvrdila jej hovorkyňa Ivana Skokanová. Pracovný pomer je ukončený k 25. 10. 2018 po vzájomnej dohode. "So zamestnancom sme rozviazali pracovný pomer," napísala.

​Podľa informácií Plus 7 dní mal byť Kriak nasadený priamo na sledovanie Jána Kuciaka.

Spolupracujú s orgánmi činnými v trestnom konaní

„Mrzí ma, že média najskôr vystrelia a potom mieria... Nateraz nebudem, a ani nemôžem k veci uviesť viac. Prosím, pochopte to. Nechajme orgány činné v trestnom konaní pracovať," napísal Kriak v reakcii na článok pre TV Markíza.

Podľa finančnej správy sú medializované informácie natoľko závažné, že ich začali okamžite prešetrovať. "V tejto súvislosti sme už v komunikácii aj s orgánmi činnými v trestnom konaní, vrátane Generálnej prokuratúry SR. Vedieme zároveň interné šetrenie a podnikáme ďalšie kroky, ktoré v tejto chvíli nemôžeme konkretizovať," napísala v reakcii pre HN hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. 

Tá zároveň dodala, že nechcú, aby bolo meno inštitúcie spájané s podobnými praktikami. "V žiadnom prípade nechceme, aby sa meno takej štátnej inštitúcie, ako je finančná správa, spájalo s uvedenými medializovaným informáciami a už vôbec nie s praktikami, ktoré sú spájané s trestnou činnosťou," dodala.

Tóth sa od veci dištancuje

Peter Tóth medializované informácie dementoval. „Neviem, čo je vo vyšetrovacom spise, ale výpoveď s mojím menom a mojím podpisom v ňom určite nie je," povedal pre HN.

Okrem Jána Kuciaka mali byť sledovanými novinármi aj Marek Vagovič, Adam Valček, Štefan Hríb a Monika Tódová.

Štyria obvinení

Z vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice polícia obvinila zatiaľ štyroch ľudí. Bývalého policajta Tomáša Szabóa, ktorý údajne strieľal, jeho bratranca Miroslava Marčeka, ten ho na miesto vraj priviezol, a ďalej podnikateľa Zoltána Andruskóa, ktorý mal zabijakov najať.

​Poslednou obvinenou je prekladateľka Alena Zsuzsová z Komárna, práve ona si u Andruskóa mala vraždu objednať.

Minulý týždeň uskutočnili kukláči v Kočnerových nehnuteľnostiach raziu v súvislosti s násilnou trestnou činnosťou. Predpokladá sa, že zásah mohol súvisieť s prípadom vraždy Kuciaka.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:00