Tibor GašparTASR/Marko Erd
StoryEditor

Gašpar o šéfovi kukláčov z Kuciakovho prípadu: Je to klamár a poslal som naňho psychológov

19.10.2018, 00:00
Podľa všetkého boli vzťahy bývalého policajného šéfa Tibora Gašpara so šéfom kukláčov Lynx Commando Štefanom Hamranom viac než napäté.

„Pán Hamran je klamár, to tam pokojne napíšte,“ zareagoval pre HN bývalý policajný prezident Tibor Gašpar na nedávnu kritiku svojho bývalého podriadeného.

Rozhovor so Štefanom Hamranom:

​Práve Štefan Hamran, ktorý šéfuje elitnej jednotke Útvaru osobitného určenia známej aj ako Lynx Commando nedávno v rozhovore pre HN priznal, že počet nasadzovania jeho jednotky stúpol práve po výmene Tibora Gašpara ako šéfa polície.

„Tibor Gašpar a ja sme mali diametrálne odlišný pohľad na to, akým smerom by sa mala uberať služba osobitého určenia,“ povedal prednedávnom HN Hamran.

„Útvar osobitného určenia je nasadzovaný podľa toho, ako si vyžiada hlavne Národná kriminálna agentúra alebo iné útvary Policajného zboru a po mojej reorganizácii spred dvoch rokov schvaľuje nasadzovanie Útvaru osobitného určenia v zmysle policajnej štruktúry druhý viceprezident, nie prezident policajného zboru. Vždy keď ich NAKA potrebovala, bola ich účasť podpísaná. Preto nerozumiem tej jeho výhrade, či je to menej alebo viac. Je to nezmysel, a  tvrdím, že je to klamár aj z iných dôvodov,“ povedal Gašpar.

​Samotný Gašpar potvrdil, že spolu s Hamranom nemali rovnaký názor na chod Lynx Commanda. Práve to nedávno zadržalo aj podozrivých v prípade vraždy Jána Kuciaka a robili razie takmer v 20 nehnuteľnostiach Mariana Kočnera.

„Považujem ho za osobu, ktorá na tomto útvare narúšala interpersonálne vzťahy. Urobili sme na útvare aj psychologický prieskum s našimi psychológmi, ktorý mal otestovať ich vzájomné vzťahy medzi podriadenými a nadriadenými.

Od policajtov, ktorí odtiaľ odišli aj nedobrovoľne, podľa toho, aké tam boli personálne vzťahy, som dostával rôzne sťažnosti a názory na to, ako sa to tam riadi,“ povedal Gašpar. 

​Zároveň dodal, že všetky spomínané sťažnosti na Hamrana má odložené. „Ak by som sa rozhodol rýchlejšie, už by nebol veliteľom Útvaru osobitného určenia. Nemyslím si, že je to správny človek na správnom mieste,“ dodal Gašpar.

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 04 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu 05 - Modified: 2024-03-15 07:38:07 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Správa o právnom štáte Slovensko nepoteší
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 19:27