StoryEditor

Lipšic: Ľudia, ktorí Kočnera kryli na prokuratúre a v polícii, sú ešte horší ako on

16.10.2018, 11:41
Autor:
mahomaho
Kočner mal podľa Lipšica kontakty na vrcholné zložky polície aj prokuratúry, čo mu umožňovalo vybaviť trestné stíhania svojim oponentom.

Bývalý minister vnútra a spravodlivosti Daniel Lipšic hovorí o väzbách kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera na prokuratúru a políciu.

"V skutočnosti mal Marian Kočner na konanie generálnej prokuratúry veľmi výrazný vplyv," hovorí Lipšic, ktorý tvrdí, že Kočner mal blízke väzby na bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Vyšetrovatelia v Banskej Bystrici

Kočner mal podľa Lipšica kontakty na vrcholné zložky polície aj prokuratúry, čo mu umožňovalo vybaviť trestné stíhania svojim oponentom.

"V Banskej Bystrici mal svojich dvoch vyšetrovateľov, kde všetky veci, na ktorých mu záležalo a bol v nich podozrivý, poškodený alebo kľúčový svedok, riešili oni a vždy v jeho prospech," tvrdí bývalý šéf rezortov spravodlivosti a vnútra v rozhovore pre Denník N.

"Títo ľudia mali stáť na inej strane barikády"

Lipšic považuje ľudí, ktorí kryli kontroverzného podnikateľa na prokuratúre a v polícii za horších ako samotný Kočner. "To, čo títo ľudia robili, považujem za ešte niečo horšie ako to, čo robil Kočner. Toto sú ľudia, ktorí by mali stáť na inej strane barikády. Oni by mali trestnú činnosť odhaľovať a nie sa pridať na stranu podozrivých," tvrdí Lipšic.

Podľa Lipšica si títo vyšetrovatelia spisy neprideľovali sami. "Nezjavili sa im v Banskej Bystrici ich vlastnou iniciatívou. Im ich museli prideľovať ich najvyšší nadriadení – a to je ešte väčší problém. Zjavne tu bola dohoda, aby dostávali všetky tieto veci títo dvaja vyšetrovatelia. Môžem len špekulovať, kde vznikla," dodal.

Zásah elitného komanda u Kočnera

Marian Kočner je aktuálne vo väzbe kvôli obvineniu z falšovania zmeniek. Na začiatku októbra ho previezli z Justičného paláca do väznice v Leopoldove.

Kočnerovo meno sa skloňuje aj v súvislosti s objednávkou vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pre Kočnera podľa medializovaných informácii pracovala obvinená z objednania Kuciakovej vraždy Alena Zsuzsová. Kočner to však odmietol a poprel aj špekulácie o tom, že bol krstným otcom jej dcéry. Obvinený zo sporstredkovania vraždy Zoltán Andrusko mal vypovedať, že vraždu si objednal práve Kočner. 

Meno slovenského podnikateľa figuruje v niekoľkých kontroverzných kauzách, o ktorých často písal zavraždený Ján Kuciak. Z približne 50 článkov Kuciaka od začiatku roka 2017 sa Kočnera týkala polovica z nich.

Kočner vlani Kuciakovi v telefonickom rozhovore povedal, že sa o neho a o jeho rodinu bude zaujímať a že keď na nich nájde nejakú "špinu", tak ju zverejní.

"Začnem sa zaujímať, pán Kuciak, o vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov, o všetkých sa začnem zaujímať. A budem aj zverejňovať všetko, čo o vás nájdem. Pán Kuciak, budete prvý," povedal Kočner v rozhovore s Kuciakom na začiatku minulého septembra.

V objektoch, ktoré vlastí Kočner dnes zasahujú policajní kukláči. Komando bude zasahovať celkovo na 20 miestach, domových prehliadok sa zúčastňuje aj samotný Kočner. Razie súvisia s násilnou trestnou činnosťou, informovala polícia. 

01 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 02 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 03 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou 04 - Modified: 2024-03-19 14:09:26 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor Lipšic zamietol sťažnosti obvinených z kauzy Vírus. Figuruje medzi nimi aj exšéf SZĽH 05 - Modified: 2024-03-18 13:04:16 - Feat.: - Title: Lipšic a ďalší prokurátori z ÚŠP sa dozvedeli, kde na generálnej prokuratúre skončia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 22:26