StoryEditor

Kočnerovi biznis nevyšiel. Ako chcel obrať Unipharmu o 45 miliónov?

16.08.2018, 12:20
Autor:
lmlm
Kauza okolo Unipharmy vznikla v čase, keď Kočner staval v roku 2006 apartmánový komplex na Donovaloch.

Kontroverznému podnikateľovi Marianovi Kočnerovi nevyšiel ďalší biznis, ktorý chcel urobiť.

Denník SME prišiel s príbehom, ako chcel Kočner pripraviť lekárnickú distribučnú spoločnosť Unipharma o 45 miliónov eur.

Peniaze sa mu nakoniec nepodarilo vysúdiť, pretože okresný súd Košice II žalobu vo štvrtok 9. augusta zamietol. Kočner je momentáne vo väzbe kvôli kauze okolo zmeniek Markízy za 70 miliónov eur.

Kočnerovi biznis nevyšiel

Kočner najnovšie podal sťažnosť na voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu o jeho zotrvaní vo väzbe. Najvyšší súd bude o sťažnosti bezodkladne rozhodovať.

Kauza okolo Unipharmy vznikla v čase, keď Kočner staval v roku 2006 apartmánový komplex na Donovaloch. Spoločnosť si od neho chcela kúpiť pre svojich zamestnancov 80 aprtmánov. Po kúpe však spoločnosť začala niektoré apartmány prenajímať, čo sa podnikateľovi nepáčilo. Kočner potom neskôr firmu zažaloval o spomínaných 45 miliónov.

Unipharma je jeden z najväčších distribútorov liekov na Slovensku, vlastní ju bezmála 800 lekárnikov. Spoločnosť rozhodnutiu súdu privítala.

Takáto sofistikovaná kauza sa pripravuje na objednávku, tu totiž nejde len o peniaze, ale o vplyv a moc v zdravotníctve. Ak by totiž súd rozhodol opačne, v konkurze by Unipharmu mohol kúpiť za zlomok jej hodnoty niekto, komu krásne zapasuje do podnikateľského portfólia,“ povedal pre denník SME predseda predstavenstva firmy Tomislav Jurik.

Penta všetky podozrenia odmieta

Kočner pri žalobe použil firmu, z ktorej odišla pred desiatimi rokmi investičná skupina Penta. Tá sa od podozrení, že mala Kočnerovi pomáhať, dištancuje a považuje ich za nezmysel.

"Tvrdenia Tomislava Juríka sú lživé. V roku 2015 nám Jurík poslal email, v ktorom sa sťažuje, že s ním Penta nechce komunikovať ohľadom cenovej ponuky na vstup do Unipharmy. Zároveň z tohto mailu jednoznačne vyplýva, že do vlastníckej štruktúry Unipharmy vstupuje spoločnosť Agel. Túto skutočnosť potvrdzuje aj fakt, že MUDr. Ján Dudra je ako nominant Agelu členom predstavenstva Unipharmy. Nerozumieme teda, ako do týchto faktov zapadajú konštrukcie pána Juríka, že sa Penta usilovala o nepriateľské prevzatie Unipharmy?" píše sa vo vyhlásení spoločnosti Penta, ktorú pre HNonline poskytol hovorca Gabriel Tóth.

V stanovisku finančná skupina dodáva, že odmieta všetky podozrenia o spojení s Kočnerom.

"Absolútne odmietame akúkoľvek spojitosť pohľadávok Mariána Kočnera a našich vzťahov voči spoločnosti Unipharma. V roku 2004 naša firma vlastnila minoritný podiel akcií v tejto spoločnosti. Náš podiel sme už v novembri 2004 predali a z Unipharmy sme vystúpili. Od vtedy máme s Unipharmou korektný obchodný vzťah prostredníctvom našej siete lekární Dr.Max. Čo sa týka nášho záujmu o distribučné firmy, tak sme už dávnejšie prijali finálne rozhodnutie, že do distribúcie liekov na Slovensku nebudeme vstupovať akvizíciami existujúcich distribučných spoločností. Preto nemáme žiadny záujem o akýkoľvek vlastnícky podiel v distribučnej spoločnosti a ani o podiel v Unipharme."

01 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 04 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou 05 - Modified: 2024-03-21 13:11:04 - Feat.: - Title: Penta zvažuje predaj spoločnosti Fortuna, hovorí sa o sume dve miliardy eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:34