StoryEditor

Správa z prieskumov: strany budú ťahať lídri

Politické strany už predstavili svojich kandidátov, spustili predvolebnú kampaň, finišujú s prípravou programov - hlavným tromfom však zostávajú tváre straníckych lídrov. "Občania v intuitívnom vnímaní registrujú skôr politické osobnosti ako zámery či programy konkrétnej strany," vysvetľuje politológ Pavol Marchevský.

Politik ťahá stranu
Príkladom je podľa politológa Zuzana Martináková - s nárastom jej popularity sa vyšplhali aj preferencie Slobodného fóra. "Martináková je stelesnením fóra. Keďže ako opozičná politička nebola ani ničím skompromitovaná, je najvhodnejšie postaviť na nej predvolebnú kampaň." Ako jediná zo straníckych šéfov má väčšiu dôveru ako politický subjekt, ktorý zastupuje. Naopak, podpora SDKÚ nie je totožná s popularitou predsedu vlády a únie Mikuláša Dzurindu - jeho slabšie preferencie pomaly doťahuje aj podpredseda vlády a SDKÚ Ivan Mikloš. "Osobnosti únie sa preto na bilbordoch ani neobjavujú, radšej sa zamerali na propagáciu reforiem," hovorí Marchevský. S odkazom na Dzurindu tvrdí: Je prirodzené, že po ôsmich rokoch vo vláde a rôznych škandáloch v očiach občanov stráca dôveryhodnosť.
Najväčší rozdiel medzi podporu strany a jej šéfa sa prejavuje u lídra kresťanských demokratov Pavla Hrušovského. Zatiaľ čo hnutiu dôveruje takmer desať percent občanov, Hrušovskému iba polovica. Pri ostatných stranách a ich lídroch sa miera podpory prekrýva.

Jednotka má "konkurenciu"

Dlhodobo najobľúbenejším politikom je predseda Smeru-SD Robert Fico. "Dôveryhodný líder je podľa šéfa predvolebnej kampane Mareka Maďariča výhodou pre každú politickú stranu. "Nespadla mu však z neba. Ľudia mu zrejme dôverujú na základe toho, akú robí politiku, oceňujú jeho názory." Fico môže podľa neho pritiahnuť hlasy vo voľbách - na ňom preto postavili aj celú kampaň. "Neznamená to však, že nevyužijeme aj ďalších - podpredsedov strán či tieňových ministrov na témy z konkrétnych oblastí."
Fico má však podľa podpredsedu ĽS-HZDS Milana Urbániho z hľadiska obľúbenosti vážneho konkurenta. "Je len otázkou času, kedy ho predbehne Vladimír Mečiar." V najnovšom prieskume obľúbenosti pritom za Ficom zaostáva o 14,5 percentuálnych bodov. Aj keď čoraz viac občanov Mečiarovi v poslednom čase prejavuje dôveru - v apríli prvýkrát predbehol aj prezidenta SR Ivana Gašparoviča. " V predvolebnom boji to hnutiu rozhodne pomôže," hovorí Urbáni. Stúpajúce preferencie podľa neho naznačujú, že cieľ HZDS získať 20 percent hlasov vo voľbách, je reálny.

Ako zabodovali strany v najnovšom prieskume
  ÚVVM  Markant MVK
Smer-SD 34,5 32,1 32,4
ĽS-HZDS 12,8 10,7 14,3
SMK 9,6 11 10,6
SDKÚ-DS     9,7
KDH 7,6 10,6 9,4
SNS 11,5 11,2 8,4
SMK 9,6 11  
SF 8 5,5  
KDH 7,6 10,6  
SF 7,3 8 6,4
* marec 2006      
KSS     3,8
Zdroj: ÚVVM, apríl 2006
01 - Modified: 2003-02-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemky prerušili víťaznú sériu Rusiek
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:12