TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Politológ: Ak chce byť Pellegrini silný premiér, musí vzdorovať skupine okolo Fica a Kaliňáka

20.03.2018, 11:53
Autor:
chocho
Tomáš Koziak predpokladá, že nominácia Ráža bola výsledkom tlaku Roberta Fica a Roberta Kaliňáka.

Bol to silný krok. Tak hodnotí politilóg Tomáš Koziak rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku, že nevymenuje vládu Petra Pellegriniho.

"Išlo určite o pozíciu ministra vnútra," konštatuje Koziak pre HNonline.sk. Zároveň ocenil prácu novinárov, ktorí veľmi rýchlo získali informácie o Jozefovi Rážovi mladšom, ktorého Pellegrini navrhol na šéfa rezortu vnútra. "Odviedli veľmi dobrú robotu," povedal.

"Mala to byť výmena figúrok"
Koziak tvrdí, že Kiska konal správne. Vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy a káuz bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka podľa neho nemôže byť dôveryhodné, ak vedie vnútro človek, ktorý je považovaný za Kaliňákovho kamaráta.

Politológ predpokladá, že nominácia Ráža bola výsledkom tlaku premiéra v demisii Roberta Fica a Kaliňáka. "Mala to byť výmena figúrok," tvrdí Koziak.

Pellegrini podľa neho môže byť silným premiérom, ak "zavzdoruje skupine okolo Fica a Kaliňáka, ktorí si najviac prajú, aby zostalo status quo."

"Ak Pellegrini vyberie človeka, ktorý povie, že skutok sa stal, môže byť silný premiér," myslí si Koziak.

Kiska: Nepripustím to
Kiska dnes vyhlásil, že Pellegriniho čaká náročná úloha. "Povedal som mu aj moje konkrétne výhrady k jeho návrhu. Požiadal som ho, aby mi do piatku navrhol novú zostavu nominantov na členov a členky vlády," vyhlásil prezident.

Podľa jeho slov roky obsadzovania verejných funkcií príbuznými, známymi či obchodnými partnermi, vytvorilo v očiach verejnosti nelichotivý obraz o stave štátnych inštitúcií. "Neveria, že vrcholové pozície sú obsadzované ľuďmi, ktorí chránia verejný záujem," povedal Kiska.

Dodal, že posledné, čo dnes potrebujeme, sú ďalšie nekonečné diskusie a podozrenia, kto bol s kým na motorkách či oslave narodenín. "Ako hlava štátu to nepripustím, toto nie je cesta k obnoveniu dôvery. Preto som požiadal o nový návrh," dodal Kiska s tým, že na obsadenie nového kabinetu musíme mať prísne nároky.

Pozrite si vyjadrenie prezidenta:

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:12