StoryEditor

"Vláda sa fakticky rozpadla." Pozrite si reakcie lídrov na rokovanie o predčasných voľbách

12.03.2018, 23:00
Autor:
chochopebpeb
Opozičné strany vítajú možnosť predčasných volieb. Krok Mosta-Híd považujú za rozpad vlády Roberta Fica.

Vedenie Smeru-SD bude otázku prípadných predčasných parlamentných volieb, po ktorých volá jeho koaličný partner Most-Híd, riešiť v utorok (13.3.) ráno. O postoji najsilnejšej vládnej strany bude podľa informácií TASR následne informovať jej predseda a Robert Fico.

Prinášame vám prehľad prvých reakcií ostatných lídrov strán na vzniknutú situáciu.

Richard Sulík a ďalší členovia vedenia SaS:

Rozhodnutím strany Most-Híd ísť do predčasných volieb sa dnes fakticky rozpadla vláda Roberta Fica. Pre Slovensko a jeho občanov bude najlepšie, ak končí posledná vláda Roberta Fica, lebo desať rokov pri moci stačilo.

Predstavitelia strany Most-Híd konečne pochopili, že v tejto koalícii nie je dobré zotrvať, škandálov a káuz je neskutočne veľa.

Podmieňovanie zotrvaním Mosta-Híd v tejto vláde schválením ústavného zákona o skrátení volebného obdobia je síce nátlak, ale bez časového obmedzenia. Preto budú poslanci Mosta-Híd čoskoro konfrontovaní aj s otázkou vyslovenia nedôvery premiérovi na základe opozičného návrhu, ktorý sme dnes odovzdali do NR SR.

Je teda na vládnej koalícii, ako dlho chce teraz traumatizovať spoločnosť. Strana SaS je takisto pripravená rokovať. Predčasné voľby sa týkajú celého Slovenska, celej NR SR a tým, že je potrebných 90 hlasov, týkajú sa prirodzene aj opozície. Strana SaS je za čo najskorší možný termín konania predčasných volieb. Strana SaS je zároveň pripravená získať čo najväčší mandát v predčasných voľbách a následne je pripravená prevziať zodpovednosť za Slovensko.

Veronika Remišová (OĽaNO)

Vidíme, že táto vládna koalícia sa potáca od krízy ku kríze. Ani po troch dňoch rokovaní neboli schopní nájsť východisko. Ani od jednej zo strán vládnej koalície sme nepočuli zásadné opatrenia na obnovenie dôvery v inštitúcie, v štát a politiku ako takú. A teraz sa táto vládna koalícia rozpadá. 

My sme pripravení na všetky alternatívy.

Boris Kollár (Sme rodina)

Že Most-Híd bude žiadať predčasné voľby, sa dalo očakávať. My sme sa skôr obávali, že v Moste nastane rozkol a že sa to pokúsia nejako polepiť.

Anton Hrnko, podpredseda SNS (zdroj: Denník N)

Dôležité je, aby súčasná vláda dovládla až do volieb, aj keby boli predčasné. To je momentálne náš podstatný cieľ.

Táto vláda dokázala niečo mimoriadne dôležité v novodobých dejinách Slovenska, že dokázala spojiť niečo zdanlivo nespojiteľné na prospech občanov.

Vládna koalícia sa podľa Hrnka dostala do krízy zo dňa na deň na základe vyfabrikovaných informácií a po zneužití “politického zápasu na očierňovanie politických súperov”.

Je na zodpovednosti ľudí, ktorí to vyvolali. Nebojíme sa ale žiadneho vývinu, máme svoj politický program a ideme ďalej.

01 - Modified: 2024-04-04 05:50:27 - Feat.: - Title: Tlak sa stupňuje. Hlavný Netanjahuov rival Gantz vyzval na predčasné parlamentné voľby v Izraeli 02 - Modified: 2024-03-28 15:09:19 - Feat.: - Title: Bulharsko mieri k predčasným voľbám, zlyhal aj tretí pokus o zostavenie novej vlády 03 - Modified: 2024-03-25 13:17:57 - Feat.: - Title: Kandidátka na bulharskú premiérku stiahla kandidatúru, rokovania o vláde zlyhali 04 - Modified: 2024-02-04 12:16:40 - Feat.: - Title: Väčšina Poliakov nechce predčasné parlamentné voľby, ukázal prieskum 05 - Modified: 2023-09-29 10:55:47 - Feat.: - Title: Ďalšie voľby by sa mohli konať najskôr v januári. Prezidentka už rozpustiť parlament nebude vedieť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:28