StoryEditor

Národný hrdina alebo iba invektívy. Pozrite sa, ako reagujú na Špirka Gašpar, Žitňanská či Matovič

08.03.2018, 15:40
Autor:
TASRTASRklkl
Policajný prezident Gašpar označil dnešné Špirkove výroky za invektívy.

Prokurátor špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko dnes oznámil, že podáva trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka a viacerých policajný funkcionárov vrátane prezidenta policajného zboru Tibora Gašpara.

Podľa jeho slov mu bola totiž poskytnutá informácia, že bola nariadená jeho diskreditácia ako "diskreditácia prokurátora v súvislosti s vecami, ktoré som v tú dobu dozoroval a to aj vrátane trestnej veci B.A. Haus, bola nariadená konkrétnou osobou, bola nariadená autoritatívne v zmysle vlastného postavenia, v zmysle vlastnej kompetencie, bola adresovaná podriadeným, na splnenie podriadeným." Za touto diskreditáciou mal byť podľa Špirka minister vnútra.

Pozrite si aj brífing Vasiľa Špirka, na ktorom vzniesol závažné obvinenia:

Gašpar reaguje

Policajný prezident Gašpar označil dnešné Špirkove výroky za invektívy. "Vo veci konal nezávislý vyšetrovateľ. Každý krok konzultoval s dozorujúcim prokurátorom," povedal Gašpar o obvineniach prokurátora. Dodal, že podozrenia sa týkali tiež falšovania podpisov svedka pod trestným oznámením, ktoré spísal Špirko. Prípad podozrenia z korupcie politikov podľa Gašpara vyšetruje Národná protikorupčná jednotka.

Policajný prezident Tibor Gašpar odmietol, že by mu dal Kaliňák príkaz na Špirkovu diskreditáciu. "Nedostal som žiadny pokyn na diskreditáciu Vasiľa Špirka," vyhlásil s tým, že vyjadrenia o účelovom diskreditovaní kategoricky odmieta. Uviedol tiež, že nevie nič o zákazkách, o ktorých hovoril Špirko. Tvrdí, že nevidel žiadnu legalizačnú schému.

Prokuratúra sa musí so Špirkovými vyjadreniami najprv oboznámiť. "Po s podrobnom oboznámení sa s vyjadrením JUDr. Vasiľa Špirka a po osobnom stretnutí špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika s JUDr. Špirkom,  bude Úrad špeciálnej prokuratúry v dohľadnej dobe reagovať," píše v oficiálnom stanovisku Úrad špeciálnej prokuratúry. 

Treba to vyšetriť

Koaličný Most-Híd uvádza, že ide o veľmi závažné obvinenia a mali by byť prešetrené. "Ak pán Vasiľ Špirko má podozrenie o zmarení a sťažení práce prokurátora a jeho diskreditácii, jeho povinnosťou je podať trestné oznámenie a orgánov činných v trestnom konaní, aby prípad zodpovedne vyšetrili a vyvodili trestnoprávne konzekvencie," odkázala hovorkyňa strany Klára Debnár. 

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) svoj názor na Kaliňáka nemení, povedala v stanovisku pre Denník N. Absolútne najkľúčovejšie je teraz urobiť čo najskôr kroky k tomu, aby ľudia dokázali veriť, že všetky veci, ktoré sa aj teraz na nás valia z každej strany, budú riadne a nespochybniteľne vyšetrené. Platí, že k všetkým ostatným otázkam sa vyjadrím najskôr vo vnútri strany a na republikovej rade strany Most-Híd,“ uzavrela ministerka. 

Reagoval aj prezident: "Vyjadrenie prokurátora Vasiľa Špirka považuje prezident Andrej Kiska za mimoriadne vážne a očakáva, že príslušné štátne orgány sa nimi budú adekvátne zaoberať," píše v stanovisku zaslanom HN.

Národný hrdina

Vasiľ Špirko sa dnes stal národným hrdinom. Uviedol to v reakcii na Špirkove vyjadrenie líder opozičných obyčajných ľudí, Igor Matovič. "Vasiľ Špirko bol šikanovaný a minulý týždeň očistený. Jediným cieľom šikany bolo, že Kaliňák si chcel chrániť vlastné triko. Vedel, že ak by Špirko jeho prípad ďalej viedol, celá táto banda by skončila v base," odkázal Matovič a pýtal sa, kto teraz vyšetruje tento prípad.

Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) vyzdvihla odvahu a občiansku statočnosť Špirka. "Vie, čo mu hrozí. Že jeho kariéra bude navždy ohrozená, že mu budú strpčovať život. Napriek tomu sa nebál," povedala s tým, že odstúpenie Kaliňáka bez odstúpenia policajného prezidenta Tibora Gašpara nemá žiaden význam.

Kaliňák musí odstúpiť

Na okamžité odstúpenie ministra vnútra a premiéra Roberta Fica vyzvalo mimoparlamentné KDH. "Je potrebné vydať pokyn na zadržanie a následné vypočutie Kaliňáka, Počiatka a ďalších osôb, ktoré sú podozrivé z korupcie, o ktorej dnes hovoril prokurátor Špirko,“ píšu v stanovisku, ktoré uvádza Denník N.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko si svoje vystúpenie pred médiami zámerne načasoval pred piatkovými (9.3.) zhromaždeniami po celom Slovensku. Myslí si to Anton Hrnko zo SNS.

Konkrétnejšie sa však k téme vyjadriť nechcel, svoju úlohu si podľa neho v tejto veci majú robiť orgány činné v trestnom konaní, ktorým on osobne dôveruje. Hrnko nechcel povedať, či je za demisiu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorého Špirko vo svojich obvineniach spomína. Tvrdí však, že tak, ako v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, je aj v tomto prípade za vytvorenie dostatočného priestoru na dôkladné prešetrenie.

01 - Modified: 2022-04-28 08:34:53 - Feat.: - Title: Petková zo Zastavme Korupciu: Fico nie je whistleblower. Vyšetrovatelia majú v prípade Kaliňáka silnejšie dôkazy 02 - Modified: 2022-04-27 07:25:56 - Feat.: - Title: Kaliňákov blízky človek: pracoval na vnútre a od firmy obvineného exministra si prenajíma luxusný byt 03 - Modified: 2022-04-26 10:22:57 - Feat.: - Title: Čaputová o Ficovi: Takéhoto ho poznáme. Jeho hru však odmietam, je založená na lži 04 - Modified: 2022-04-26 11:00:28 - Feat.: - Title: Fico po návrate z polície: Za obvinením je Úrad špeciálnej prokuratúry 05 - Modified: 2022-04-24 14:54:49 - Feat.: - Title: Ficovi sa kráti čas
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:03