StoryEditor

Kaliňák a Počiatek mali z ministerstva vytiahnuť 200 miliónov. Prokurátor Špirko podal trestné oznámenie za sabotáž

08.03.2018, 11:59
Autor:
lmlmTASRTASR
Podľa jeho slov mu bola poskytnutá informácia, že minister vnútra mal nariadiť jeho diskreditáciu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľ Špirko podá trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vysoko postavených policajných funkcionárov. Oznámil to vo štvrtok na brífingu pred ÚŠP v Pezinku. Policajný prezident Tibor Gašpar dnes v reakcii odmietol, že by sa podieľal na Špirkovej diskreditácii.

"Podávam trestné oznámenie na ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka a na osoby v postavení prezidenta Policajného zboru (Tibora Gašpara, pozn. red.), riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (Petra Hraška, pozn. red.), riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky (Róberta Krajmera, pozn. red.) a to pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže," povedal Špirko.

Špirko: Diskreditáciu nariadil Kaliňák
Podľa jeho slov mu bola totiž poskytnutá informácia, že bola nariadená jeho diskreditácia ako "diskreditácia prokurátora v súvislosti s vecami, ktoré som v tú dobu dozoroval a to aj vrátane trestnej veci B.A. Haus, bola nariadená konkrétnou osobou, bola nariadená autoritatívne v zmysle vlastného postavenia, v zmysle vlastnej kompetencie, bola adresovaná podriadeným, na splnenie podriadeným."

Konkrétnou osobou, ktorá mala nariadiť diskreditáciu prokurátora je minister vnútra SR Robert Kaliňák, vysvetlil Špirko.

Trestné oznámenie podľa jeho slov podá aj preto, aby sa vytvoril priestor na riadne vyšetrenie a preverenie informácie, či skutočne došlo k vydaniu takéhoto nariadenia.

Jeho diskreditácia mohla podľa neho spočívať v tom, že došlo k vzneseniu obvinenia voči prokurátorovi, aby sa predišlo vyšetreniu závažných skutočností, ktoré boli "smerované priamo aj na tohto ministra podozrivého".

Špirko v tejto súvislosti pripomenul, že voči nemu bolo dvakrát vznesené obvinenie, pričom obe sa preukázali ako nezákonné.

Prokurátor Vasiľ Špirko mal v minulosti na starosti dozor aj nad vyšetrovaním prípadu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorý kúpil podiel vo firme B. A. Haus Ladislava Bašternáka.

Gašpar označil dnešné Špirkove výroky za invektívy. "Vo veci konal nezávislý vyšetrovateľ. Každý krok konzultoval s dozorujúcim prokurátorom," povedal Gašpar o obvineniach prokurátora. Dodal, že podozrenia sa týkali tiež falšovania podpisov svedka pod trestným oznámením, ktoré spísal Špirko. Prípad podozrenia z korupcie politikov podľa Gašpara vyšetruje Národná protikorupčná jednotka.

Kaliňák reaguje

"Také absurdné obvinenia, aké vzniesol pán Vasiľ Špirko, som naozaj dávno nepočul," povedal v reakcii minister vnútra Robert Kaliňák.

Špirko hovoril o schéme, podľa ktorej mali Kaliňák s Počiatkom z ministerstva vnútra získať. "Naozaj nepoznám proces ani systém, ako sa zo 16 miliónovej zmluvy dá ukradnúť 200 miliónov. Ministerstvo sa dlhodobo snaží, aby nakupovalo v cenách výrazne pod trhovými," povedal Kaliňák.

"V prípade tohto tendra ministerstvo vnútra pod mojím vedením nevyplatilo ani euro. Po kontrole nové vedenie vyplatilo sumy zhruba v hodnote 16 miliónov. Veľmi vážne pochybujem o tom, že by pán Lipšic kryl akýkoľvek fiktívny obchod," dodáva Robert Kaliňák.

Závažné obvinenia
Závažné skutočnosti sa podľa Špirka týkajú zákazky na obstarávanie sieťových komponentov a technológií. Špirko túto vec dozoroval. Opiera sa o svedka, ktorý mal byť obvinený, ale pod možnosťou zníženia trestu vypovedal.

"Asi v roku 2010 rezort ministerstva vnútra realizoval zákazku na dodávku sieťových komponentov a technológií. Tento svedok uvádzal a popísal konkrétne obchodné spoločnosti, ktoré sa zúčastnili tejto zákazky. Popísal konkrétnu účasť fyzických osôb s ich pomenovaním a takisto aj nastavené vťahy, ktoré fungovali pri realizácii tejto zákazky. Oznamovateľ popisoval dve osoby, ktoré on vyhodnocoval ako kľúčové osoby. Prvá osoba s označením pán Milan, ktorý realizoval a manažoval tento projekt. Z jeho strany išlo o autoritatívne riadenie, a rozdelovanie konkrétnych úloh, ktoré boli zainteresované v tomto objekte. Osoba pána Milana bola blízkou osobou ministra vnútra Kaliňáka a blízkou osobou ministra financií Jána Počiatka," vysvetlil Špirko.

Pán Milan mal podľa Špirka blízko aj k Úradu vlády. Najmä k skupine informatizácie pre štátnu správu, zdôraznil.

Druhú osobu označuje prokurátor pod názvom peňaženka. Jeho úlohou bolo podľa Špirka vytvárať účtovné pozadie, transakčnú históriu peňazí, ktoré sa podarilo vytvoriť z týchto zákaziek, a boli určené pre "Jána a pre Roba."

Provízie pre Jána a Roba
"Úlohou peňaženky bolo zabezpečovať nielen nakladanie s peniazmi, ale aj zabezpečovať legalizáciu peňazí v prospech ministra vnútra Kaliňáka a ministra financií Počiatka. Peňaženka pôsobila ako poradca na ministerstve, spravoval peniaze z provízií," dodal prokurátor Špirko. 

Jedinou úlohou peňaženky malo byť spravovať peniaze, ktoré pochádzali z provízií a zabezpečovať vzťahy, ktoré sa týkali spomínaných osôb. Čo sa týka provízií, oznamovateľ mal uviesť, že za zapojenie jeho spoločnosti do uvedenej zákazky bolo nutné vyplatiť aj províziu.

"Provízia sa v tomto príklade ňom uvedenom pohybovala vo výške niekoľko desiatok percent z výnosov z obchodu. Oznamovateľ aj popísal, že celkovo v piatich čiastkach odovzdal 60-tisíc eur, 100-tisíc eur, 100-tisíc eur, 100 až 150-tisíc eur a na koniec 100-tisíc eur, ktoré boli adresované a určené na odovzdanie Jánovi a Robovi," vysvetlil Špirko.

Malo ísť o komplikovanú legalizačnú schému, ktorou sa mali napokon dostať do spoločnosti FoRest. Oznamovateľ podľa Špirka dokonca hovoril o dvesto miliónoch eur, ktoré mali zo zdrojov ministerstva vnútra prostredníctvom schémy získať.

Aliancia Fair-play v minulosti upozornila, že Kaliňák a Počiatek odkúpili podiel v spoločnosti FoRest za dve eurá, hoci mala účtovnú hodnotu 37-tisíc eur.

U Špirka bola vykonaná aj razia
NAKA Špirka z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa obvinila v lete 2016. Obvinenia Špirka sa týkali prípadu podnikateľa Ľuboša Vargu, ktorý je odsúdený za daňové podvody. U Špirka bola vykonaná aj razia a bol zaistený jeho počítač. 

Špirko začal mať problémy po tom, ako od Vargu získal informácie o možných trestných činoch na ministerstve vnútra. Spísal ich ako Vargove trestné oznámenie a Varga sa pod dokument aj podpísal. Následne však podal trestné oznámenie s tým, že ho Špirko podviedol.

Na Špirkovu stranu sa postavil známy sudca a bývalý prokurátor Peter Šamko, ktorý obvinenia spochybnil. Vo svojom stanovisku na internetovej stránke pravnelisty.sk uviedol, že skutok Špirka nebol trestným činom.

"Z odôvodnenia uznesenia o vznesení obvinenia je zrejmé, že bolo vydané len na podklade trestného oznámenia obvineného a jeho obhajcu. Táto okolnosť stojí za povšimnutie, pretože bežne sa v praxi takéto trestné oznámenia na dozorových prokurátorov najskôr preverujú v rámci predprípravného konania, prípadne po začatí trestného stíhania vo veci," skonštatoval Šamko vo svojom stanovisku.

Rovnako sa Špirka zastali aj predstavitelia opozície.

"Obvinenie prokurátora, ktorý riešil podozrenia voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD), má z hľadiska právneho rovnakú úroveň ako zametenie kauzy Bašternák pod koberec. Absentujú tam akékoľvek právne úvahy. Z uznesenia je zrejmé, že bolo vydané len na základe trestného oznámenia podaného odsúdeným daňovým podvodníkom Ľubošom Vargom a jeho obhajcom. Nezačali trestné stíhanie vo veci, hneď vypálili obvinenie prokurátorovi. Národná kriminálna agentúra (NAKA) viac dôveruje odsúdenému daňovému podvodníkovi ako elitnému prokurátorovi," povedal v auguste 2016 Daniel Lipšic.

Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici vo februári tohto roka zrušila obvinenie voči Špirkovi a vec posunula disciplinárnej komisii Generálnej prokuratúry. Tá začiatkom marca Špirka spod všetkých obvinení oslobodila.

01 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli 02 - Modified: 2024-03-19 15:20:30 - Feat.: - Title: Prokurátorka ÚŠP obvinila päť osôb v kauze súvisiacej s Fondom národného majetku 03 - Modified: 2024-01-15 13:43:41 - Feat.: - Title: Prokurátor podal obžalobu v drogovej kauze Koloseum 04 - Modified: 2024-01-08 11:20:24 - Feat.: - Title: Akcia Búrka: Prokurátor podal obžalobu na bývalého predsedu Krajského súdu v Bratislave 05 - Modified: 2024-01-05 10:38:43 - Feat.: - Title: Kočnerovo komando: Prokurátor podal obžalobu na päť ľudí pre sledovanie novinárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:47