StoryEditor

Šéf SIS o sledovaní talianskej mafie: Nenašli sme žiadne pochybenia. Poslanci sú s vysvetleniami spokojní

06.03.2018, 14:56
Autor:
klkl
Poslancov zaujímal aj Kuciakov posledný článok o pôsobení talianskej mafie 'Ndrangheta na Slovensku.

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton Šafárik dnes predstúpil pred poslancov Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS, aby im vysvetlil prácu SIS v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. 

Poslancov zaujímal aj Kuciakov posledný článok o pôsobení talianskej mafie 'Ndrangheta na Slovensku a to, či SIS túto organizáciu monitorovala. Riaditeľ SIS na otázky novinárov odpovedal, že je "presvedčený, že SIS si vždy splnila svoju povinnosť, nenašli sme žiadne pochybenia." Viac sa k tejto téme nechcel vyjadriť.

Pomáhajú vyšetrovať

Ubezpečil len, že tajné služby sú nápomocné pri vyšetrovaní tejto vraždy. "Vyslali sme tam našich najlepších odborníkov a samozrejme aj my paralelne pracujeme našimi vlastnými prostriedkami, aby sme pomohli čo najskôr vyšetriť tento ohavný čin."

O tom, čo sa na výbore dozvedeli poslanci odpovedal jeho predseda Gábor Grendel. Ten však pripomenul novinárom, že poslanci výboru sú viazaní mlčanlivosťou a tak sa nemôžu o detailoch vyjadrovať.

"Členovia kontrolného výboru sa dnes dozvedeli, že SIS monitorovala a monitoruje pôsobenie zahraničných zločineckých skupín na Slovensku a svoje zistenia odstupuje orgánom činným v trestnom konaním," povedal Grendel s tým, že z toho, čo sa dozvedeli, je presvedčený, že "SIS spravila všetko preto, aby vražde zabránila."

Vysvetľoval previerky

Poslanci sa riaditeľa SIS pýtali aj na bezpečnostné previerky Viliama Jasaňa - tajomníka bezpečnostnej rady štátu a Márie Troškovej - hlavnej štátnej radkyne u premiéra Fica, ktorí sú spájaní s podnikateľom Antoninom Vadalom, ktorý má byť údajne napojený na taliansku mafiu.

K Jasaňovi povedal Grendel, že "SIS sa na nej podieľala a to formou poskytnutia stanoviska k jeho bezpečnostnej spoľahlivosti, výsledok poznáte." Grendel zároveň dodal, že im Šafárik aj vysvetlil, prečo dali Jasaňovi kladné stanovisko. "Nemám toľko informácií, aby som mohol konštatovať, či SIS zlyhala v tejto veci."

K Troškovej sa SIS nevyjadrila, pretože ani nebola oslovená o stanovisko. 

Grendel povedal, že v ďalšej fáze budú sledovať prácu SIS v tomto prípade a pokiaľ uznajú za potrebné, znovu zvolajú výbor.

Poslanci sa šéfa tajnej služby pýtali aj na to, či evidujú informácie o tom, že na  Slovensku by sa mal pripravovať štátny prevrat. "Pýtali sme sa na otázku destabilizácie, ako to nazývajú niektoré kruhy, dostali sme uspokojivú odpoveď, nemôžem sa k tomu však vyjadriť," uzavrel poslanec.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-03-12 16:42:36 - Feat.: - Title: Vydieranie, obchod s drogami aj zbrane. Talianska polícia zadržala 55 ľudí podozrivých z členstva v mafii 04 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 05 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 04:55