Robert FicoTASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Z Miss Universe do úradu k Ficovi. Mária Trošková má pestrú minulosť

28.02.2018, 18:27
Autor:
redred
Zavraždený novinár Ján Kuciak sa venoval vzťahom ľudí blízkych mafii so súčasnou asistentkou Roberta Fica Máriou Troškovou.

Polícia sa v rámci vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka zaujíma o asistentku premiéra Roberta Fica. Z posledného článku zavraždeného investigatívneho novinára vyplýva, že Mária Trošková má väzby na ľudí z okolia talianskej mafie. Bývalá fotomodelka v minulosti tiež pracovala pre poslanca strany Smer-SD, ktorý bol spoločníkom vo firme sledovanej tajnou službou.

V súvislosti s vyšetrovaním vraždy investigatívneho novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyplávalo na povrch možné napojenie talianskej mafie 'Ndrangheta na slovenské politické špičky. Kuciak sa v posledných týždňoch venoval vzťahom ľudí blízkych mafii so súčasnou asistentkou premiéra Roberta Fica Máriou Troškovou. Policajný prezident Tibor Gašpar v utorok uviedol, že Trošková bude predvolaná na výsluch.

Trošková v reakcii na silnejúci tlak dnes až do vyšetrenia vraždy mladého páru opustila svoju funkciu na Úrade vlády. Zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám zavraždených a odmietla spájanie jej osoby s tragédiou.

Pozrite si videokomentár Ľuboslava Kačalku, komentátora Hospodárskych novín:

​Tridsaťročná Trošková v minulosti založila súkromnú firmu GIA Management s podnikateľom talianskeho pôvodu Antoninom Vadalom, ktorého 'Ndrangheta podľa médií využívala na prepravu tovaru. Človek s rovnakým menom a dátumom narodenia ako Vadala bol spomenutý v zatykači talianskych policajných orgánov, vyšetrovanie proti samotnému Vadalovi bolo však zastavené pre nedostatok dôkazov.

Spoločnosť GIA Management neskôr získal iný podnikateľ Pietro Catroppa, ktorého inú firmu Prodest monitorovala Slovenská informačná služba. Bratislavský súd vlani povolil sledovanie hovorov telefónneho čísla firmy Prodest, ktorej spoločníkom bol niekdajší poslanec Ficovej strany a terajší tajomník bezpečnostnej rady štátu Viliam Jasaň.

Čo presne u Fica robí, sa nevie
Pre neho pracovala Trošková ako asistentka od roku 2014. Podľa verejne dostupných zmlúv dostávala za svoju prácu 900 eur mesačne. Zaisťovala napríklad prípravu podkladov pre poslanecké návrhy zákonov a vypracovávala taktiež výstupy pre médiá a tlačové reakcie. Na starosti mala tiež administratívny chod kancelárie.

Od 1. marca 2015 sa stala zamestnankyňou Kancelárie predsedu vlády Roberta Fica. Oficiálne vykonáva funkciu hlavnej štátnej poradkyne na Úrade vlády. Čo presne na úrade vykonávala, sa nevie. Fico tiež nevysvetlil, prečo si na významný post vybral práve Troškovú.

Pri nástupe do funkcie sa veľkej podpory nedočkala. "Je to debakel politickej scény. Nechcem ju podceňovať, ale nemôže byť na fotkách s odhaleným hrudníkom a zároveň zastávať takú funkciu," uviedla pre denník Nový Čas protokolistka Mária Holubová.

Od Miss Universe k odvážnemu foteniu
V roku 2016 sa meno Troškovej objavilo v spojitosti s kauzou okolo podozrivého zbohatnutia Kliniky Kostka, ktorá sa zaoberá masážami a rehabilitáciou. Odpovede prevádzkovateľa kliniky prichádzali médiám z počítača Troškovej, aj keď kabinet oficiálne nemal s kauzou nič spoločné.

Tridsaťročná Trošková sa narodila v Púchove. Vyštudovala Vysokú školu manažmentu v Trenčíne. V rodnom meste si otvorila obchod s klenotmi a šperkami. Za sebou však má tiež úspešnú kariéru modelky. V roku 2007 sa dostala do finále súťaže krásy Miss Universe.

Prestížne zápolenie síce nevyhrala, získala tu však veľa kontaktov, ktoré ju priviedli k fotomodelingu. Zamerala sa najmä na fotenie plaviek a spodnej bielizne. Pred ôsmimi rokmi sa objavili jej odvážne fotografie v pánskom časopise Brejk.

01 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 02 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 03 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice 04 - Modified: 2024-02-21 12:00:25 - Feat.: - Title: FOTO Čaputová si uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej. Od vraždy uplynulo šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom 05 - Modified: 2024-02-21 14:23:37 - Feat.: - Title: Zlo treba včas odhaliť a zastaviť. Politici si pripomínajú šieste výročie vraždy Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 02:00