StoryEditor

Kto pozval taliansku mafiu do bezpečnostnej rady štátu? Pýta sa Beblavý

27.02.2018, 14:40
Autor:
klklTASRTASR
Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý vyzval občanov na uvážlivosť a pokoj.

K vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka sa vyjadril aj poslanec Miroslav Beblavý. Ten vyzval najmä na pokoj a rozvážnosť. "Mali by sme všetci zachovať pokoj a uvážlivosť a zdržať sa radikálnych vyjadrení," povedal Beblavý. 

"Ako sledujem reakcie ľudí za posledné dni, tak nám hrozí rozklad dôvery v tento štát, nedôverujeme skoro nikomu, kto má na starosti právo a poriadok v tomto štáte," povedal poslanec a vyzval, aby si ľudia zachovali chladnú hlavu a počkali na výsledky vyšetrovania.

Talianska stopa je vážna

Beblavý nechcel zisťovať nové informácie o závažnom prípade ani vynášať rozsudky. Priznal však, že kontaktoval viacerých novinárov, ktorým dôveruje a verí v ich dôveryhodnosť. Pýtal sa ich na medializované informácie o talianskej stope vo vyšetrovaní vraždy. 

"Všetci mi povedali, že to treba brať veľmi vážne, preto lebo Ján Kuciak sa venoval len malému počtu tém a práve táto je tá, ktorú by oni vo vyšetrovaní považovali za veľmi dôležitú," povedal Beblavý. 

Zodpovednosť je na prokuratúre

Najväčšia zodpovednosť je podľa neho dnes na Generálnom prokurátorovi. Ten je totiž oprávnený dohliadať na vyšetrovanie a na rozdiel od predsedu vlády a ministra vnútra nie je dôvera v neho úplne otrasená.

"Chcem veriť, že nie je súčasťou chobotnice, v ktorej je predseda vlády a minister vnútra. To ako, teraz zareaguje rozhodne aj o jeho budúcnosti," odkázal Beblavý generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi.

Mal by ich odvolať

Beblavý zároveň vyzval premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby odvolal Kaliňáka, Jasaňa aj Troškovú. "Dnes už vieme, že talianska mafia mala a má svojich blízkych ľudí na úrade vlády. Preto je namieste sa pýtať, kto túto mafiu na Slovensku chráni? Prečo títo ľudia nie sú vyhostení?

Kto pozval jej blízkych ľudí na úrad vlády a do Bezpečnostnej rady? A kto ich tam ponechal aj potom, ako to vyšlo najavo?" pýtal sa. Ficovi odkázal, že až keď budú Jasaň a Trošková odvolaní, môže ponúknuť zomknutosť, ktorú podľa premiéra v tejto situácii potrebujeme.

"V politike je dôležitá aj skutková podstata, ale aj dôvera a čo vidíme dnes, že tá chabá dôvera občanov v tento štát a vládu sa rúca. To čo dnes vidím je kombinácia zhnusenia a paniky a absolútnej straty dôvery úplne obyčajných ľudí, ktorí s politikou nechcú mať nič spoločné," povedal Beblavý.

Fico zakrýva vlastné problémy

Nezaradený poslanec reagoval aj na dnešnú tlačovú konferenciu premiér Fica, na ktorej vyložil na stôl milión eur v hotovosti. Ten ešte včera ponúkol tomu, kto prinesie relevantné informácie, ktoré pomôžu chytiť vraha. "Ja som to vnímal ako zúfalý pokus zamotaného človeka ako odvrátiť pozornosť od jeho vlastných problémov."

Podľa Beblavého by sa však mal k problému častejšie vyjadrovať Generálny prokurátor, ktorý má reálnu zodpovednosť a nie premiér. "Premiér by nemal vzbudzovať dojem, že on to nejako riadi najmä ,ak to využíva na to, aby odvrátil pozornosť od svojich problémov," uzavrel poslanec. 

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-24 12:56:53 - Feat.: - Title: Premiér verí, že polícia vyšetrí všetky varianty pri vražde novinára. Opozícia ju zneužíva, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 05 - Modified: 2024-02-21 17:56:40 - Feat.: - Title: "Nemôžeme vzdať tento boj." Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si pripomenuli aj v zahraničí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:21