Po tom, ako pre problémy s eurofondmi odišiel minister školstva Peter Plavčan, prešla zodpovednosť za čerpanie peňazí na novú šéfku rezortu Martinu Lubyovú (vľavo).TASR
StoryEditor

Vedcov sa späť na Slovensko prilákať nedarí. Bude treba zmeniť podmienky, tvrdí ministerstvo

19.02.2018, 14:22
Autor:
ČTKČTK
Slovensku sa ani finančnými stimulmi príliš nedarí prilákať späť do vlasti expertov, ktorí pôsobia v zahraničí.

Slovensku sa ani finančnými stimulmi príliš nedarí prilákať späť do vlasti expertov, ktorí pôsobia v zahraničí. Za dva roky fungovania osobitného programu úrady obsadili len 13 vytvorených pozícií a neboli ani vyčerpané peniaze vyčlenené na projekt.

Vo svojej správe na to upozornilo ministerstvo školstva, ktoré predpokladá zmeny pravidiel s cieľom väčšieho využitia podpory.

Ponúkajú dotácie

​Program poskytovania dotácií pre mladých odborníkov, ktorí absolvovali štúdium v ​​zahraničí, a tiež pre expertov, ktorí aspoň desať rokov pracujú v cudzine, schválila v roku 2015 predchádzajúca vláda premiéra Roberta Fica.

Mladí odborníci môžu dostať stimuly do 10-tisíc eur a experti až 50-tisíc eur, ak sa presťahujú do vlasti a nastúpia do zamestnania vo verejnom sektore.

Priemerná mzda na Slovensku, ktoré zaostáva za platmi vo vyspelých krajinách západnej Európy, predstavuje 935 eur mesačne.

Plány sa nedarí napĺňať

Vlani síce úrady plánovali zriadiť dohromady 33 pozícií pre mladých odborníkov a expertov, nakoniec z nich ale obsadili len päť. Išlo o rôzne pozície na univerzitách. Predvlani týmto spôsobom slovenské inštitúcie získali osem pracovníkov.

Okrem poskytovania príspevkov odborníkom, ktorí sa rozhodnú pre návrat do vlasti, program počíta aj s možnosťou finančnej podpory na ich projekty. Z celkovej sumy jeden milión eur, ktorá bola vyčlenená na program v minulom roku, sa podarilo vyčerpať necelú polovicu.

Slovenské ministerstvo školstva naznačilo, že pre zatraktívnenie návratového programu bude potrebné zmeniť jeho parametre. Do úvahy prichádza napríklad úprava podmienok pre získanie dotácie, zvýšenie tejto sumy, či rozšírenie programu na viacročné granty s cieľom vytvoriť pracovné tímy pod vedením expertov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:54