StoryEditor

Ján Slota: Napätie vyvolávali Maďari

22.09.2006, 00:00
Proti Maďarsku a Maďarom nemám nič, ani SNS. Máme výhrady k SMK, ich politici hrubo poškodzujú záujmy SR.

Prečo ste tak dlho mlčali na verejnosti?
- Chceli sme dokázať slovenskej verejnosti, že nie sme príčinou ani nechceme vyvolávať napätie na Slovensku, ani z medzinárodného hľadiska. SNS presvedčila, že nie je iniciátorom napätia.
V zákulisí sa hovorí, že Vaše mlčanie zariadil Robert Fico...
- Neviem, kto to hovorí, ale ja som bol v živote riadený len svojimi rodičmi a teraz som čiastočne riadený svojou manželkou a nikým iným. Určite nie. Je to dohoda vo vedení strany, je to naša taktika, aby sme ukázali slovenskej verejnosti, že to nie je náš problém.
Od konfliktov sa dištancujete. Kto teda môže za napätie medzi SR a Maďarskom?
- Určite nie je vyvolávané slovenskou stranou. Stále je v platnosti, aj keď som veľmi nebol za, zmluva o dobrých vzťahoch medzi Maďarskom a Slovenskom. Ja si myslím, že to bol niekto iný, kto vyvolával napätie a permanentne do všetkého bil a bil a bil.
Môžete tú osobu pomenovať?
- Trebárs pani ministerka zahraničných vecí (Kinga Gönczová, pozn. red) alebo predseda zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsolt Németh. Ten sa vyjadroval o nás pomaly ako o fašistickom štáte. Ale bola to taká hlúposť, že sme nemali ani záujem reagovať na toho chudáka. Aj priamo z úst pána premiéra Gyurcsánya boli výpady veľmi tvrdé a antidiplomatické.
Dobre, ale incidenty sa odohrali aj na našom území...
- Áno a ten najmarkantnejší incident bol slečny Hedvigy Malinovej, ktorý vyšiel teraz ako obrovská bublina. A vidíte, čo sa dialo v rámci Európy. Veď to bolo niečo nepredstaviteľné, to bola hystéria, čo sa spustila na základe jedného klamstva.
Avizovali ste záujem o vyšetrovanie Malinovej. Nie je práve toto politický nátlak?
- Nie. Veď keď niekto takým tvrdým spôsobom poškodí záujmy Slovenskej republiky, tak hádam musí byť zodpovedný pred zákonom. Nebudeme tlačiť, veríme, že prokuratúra bude pokračovať podľa zákona. Ak niekto spácha trestný čin, prokuratúra musí konať. Ona spáchala trestný čin krivej výpovede a ohovárania republiky.
SNS tvrdí, že nepokoje v Maďarsku ohrozujú Slovensko. Ako konkrétne?
- Napríklad sa tam zriadil výbor, ktorý vystupoval pred parlamentom a v ktorom sú ultraextrémne sily, ako napríklad Mládežnícke hnutie 64 žúp. Tých samotní Maďari označujú za extrémistov. A majú také vyjadrenia aj voči Slovenskej republike - otvárajú problém Trianonskej dohody, hovoria o Slovensku ako o hornej zemi a súčasti veľkého Maďarska. Keby maďarská vláda odstúpila, možno by sa dostali k moci tieto ultraextrémne sily.
Nepožiadate maďarskú vládu, aby sa od takýchto prejavov dištancovala?
- Ja nechcem vyvolávať nijaké napätie. Ja som povedal len svoj názor ako predseda strany a ako normálny občan Slovenskej republiky.

01 - Modified: 2003-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ekeus, Verheugen, Jurgens a zákon
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 19:09