StoryEditor

Na Slovensko tiahnu maďarskí radikáli

04.09.2006, 00:00
Na Slovensko majú už v najbližších dňoch namierené desiatky aktivistov z Maďarska, ktorí tu chcú demonštrovať proti antimaďarským útokom. Podľa informácií HN chystajú protest v polovici septembra.

Na Slovensko majú už v najbližších dňoch namierené desiatky aktivistov z Maďarska, ktorí tu chcú demonštrovať proti antimaďarským útokom. Podľa informácií HN chystajú protest v polovici septembra. Akciu organizuje mládežnícke hnutie 64 žúp, ktoré je v Maďarsku považované za extrémistické.
Práve toto hnutie stálo aj za sobotnou demonštráciou v Budapešti. Pred budovou slovenského veľvyslanectva sa zišli zhruba štyri stovky ľudí. Tí si okrem iného zobrali na "mušku" lídra SNS Jána Slotu - na záver akcie pálili pred ambasádou jeho portréty. Podľa agentúrnych správ spopolnili aj fotografie dvoch mladíkov, ktorí nedávno v Nitre napadli študentku maďarskej národnosti. Slovenský veľvyslanec Juraj Migaš napriek tomu označil demonštráciu za pokojnú. "Ochranné opatrenia polície boli dosť silné." Tá podľa neho už preveruje, či pri pálení Slotových portrétov nedošlo k trestnému činu.

Na európsky koberec
Napätie medzi Slovenskom a Maďarskom pritom prerastá hranice oboch krajín. Už tento týždeň by sa naštrbené susedské vzťahy mali riešiť na pôde Európskeho parlamentu. Šéf európskych ľudovcov Hans Peter Pöttering dokonca avizoval, že jeho - najsilnejšia - frakcia v europarlamente požiada Európsku komisiu, aby prešetrila, či Bratislava rešpektuje dohovory o ochrane menšín. Napriek početným slovensko-maďarským incidentom pozorovatelia zatiaľ neočakávajú, že by Slovensko na európskom "koberčeku" dopadlo ako nedávno Poľsko - europarlament pred prázdninami prijal deklaráciu, v ktorej odsúdil xenofóbne nálady našich severných susedov.

Spoločné odmietnutie
Diplomacie oboch krajín sa však snažia situáciu upokojiť. Minister zahraničných vecí Ján Kubiš navrhol včera v relácii STV O päť minút 12 svojej maďarskej partnerke Kinge Gönczovej, aby vypracovali spoločnú deklaráciu, ktorá by potvrdila odmietavý postoj oboch krajín k extrémizmu. Gönczová to prijala.
Ešte predtým však Slovensko stihlo odpovedať Maďarsku na protestnú nótu, ktorú začiatkom týždňa prevzal v Budapešti náš veľvyslanec Migaš. Tentoraz dostal verbálnu nótu maďarský veľvyslanec v SR Csaba Györffy. Vláda Roberta Fica do Budapešti odkázala znepokojenie nad reakciami nášho južného suseda a snahami o internacionalizáciu problému.

Škodlivá deklarácia?
Problém sa snažia "hasiť" slovenskí politici aj doma. V priebehu minulého týždňa prišla opozičná SMK s návrhom vlastnej deklarácie, ktorou by všetky domáce parlamentné strany odsúdili národnostnú neznášanlivosť. Neuspela však. Vládna SNS text výzvy odmietla s tým, že je jednostranný a "šitý na mieru SMK". Najsilnejšia opozičná strana SDKÚ-DS zasa vyhlásila, že takéto vyhlásenia môžu Slovensku uškodiť. "Nebolo by šťastné, prezieravé a perspektívne podpisovať sa pod dokument, ktorý sa môže za niekoľko dní stať napríklad pre Európsky parlament zámienkou pre zriadenie monitorovacích skupín na Slovensku," zdôraznil líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.
Na stole je však už ďalší návrh. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-DS) už rozposlal všetkým parlamentným stranám svoje znenie vyhlásenia. Poslanci by sa ním mohli zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu, ktorá sa začína v utorok. HN to potvrdil podpredseda vlády Dušan Čaplovič (Smer-SD). "Je lepšie, ak sa vyhlásenie dostane na pôdu parlamentu, ako by to mali riešiť strany po svojej linke." Politici SMK už avizovali, že sú pripravení podporiť Paškov návrh vyhlásenia.

Zmierenie na obzore
Vicepremiér Dušan Čaplovič chce ísť v riešení slovensko-maďarského napätia ešte ďalej - avizuje prípravu spoločného zmierenia medzi oboma krajinami. "Pôjde o historické zmierenie, nie jednorazovú záležitosť ako parlamentné vyhlásenie." Čaplovič chce týmto dokumentom dosiahnuť, aby obe národnosti začali rozmýšľať trochu inak. "Nemali by sme sa už vracať k Benešovým dekrétom ani okupácii na južnom Slovensku." Na vypracovanie textu si zvolá plejádu historikov, politológov aj diplomatov. Konečnú verziu chce konzultovať s predstaviteľmi SMK.

Útok na slovenské tabule
- V Maďarsku postriekali neznámi páchatelia čiernou farbou viaceré tabule, ktoré označovali slovenské názvy obcí. Starostovia obcí Santov (Pilisszántó) Jozef Szőnyi a Mlynky Jozef Havelka reagovali trestnými oznámeniami na neznámych páchateľov. Tabuľu začiernili aj v obci Senváclav (Pilisszentlászló). Podobný incident sa vo štvrtok 31. augusta stal aj v obci Čív (Piliscsév). Terčom vandalov sa v noci z 29. na 30. augusta stala aj slovenská tabuľa, ktorá označovala sídlo slovenskej samosprávy XVII. obvodu Budapešti. Obvodná polícia už začala vyšetrovanie.
- V utorok na futbalovom zápase medzi Slovanom Bratislava a Banskou Bystricou skandovala skupinka fanúšikov heslo: "Maďari za Dunaj." Paradoxne bol medzi nimi aj občan maďarskej národnosti. Fanúšikovia podali policajtom hneď na mieste vysvetlenie, že uvedený pokrik skandovali z recesie.
Zdroj: SITA

01 - Modified: 2003-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V spore o teplo rozhodol kompromis 02 - Modified: 2003-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krok vpred
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 06:23