StoryEditor

V spore o teplo rozhodol kompromis

02.04.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Bratislavský Paroplynový cyklus môže v tomto roku dodať do sústavy 2 200 TJ tepla. Po nezhodách s Bratislavskou teplárenskou o tom rozhodol Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) SR. Uvedené množstvo je kompromisom medzi návrhmi oboch subjektov. Predstavitelia paroplynu tvrdia, že sú schopní dodať do sústavy ročne aj viac ako pôvodne navrhovaných 2 600 TJ, a to za ceny nižšie než konkurenčná tepláreň.
Regulačný úrad však v tejto súvislosti vysvetlil, že pri stanovení podielu oboch zdrojov v sústave centrálneho zásobovania teplom rozhodovalo okrem ceny aj zabezpečenie spoľahlivosti a kvality dodávok. Maximálnu cenu tepla pre paroplyn úrad stanovil na rok 2003 na 249,3 Sk/GJ bez DPH a pre konkurenčnú Tepláreň II Bratislavskej teplárenskej na 313 Sk/GJ bez DPH.
Podľa informácií, ktoré vypracoval riaditeľ odboru ekonomických analýz ÚRSO SR Karol Dvorák, paroplyn dodáva teplo do sústavy len počas siedmich mesiacov v roku bez zabezpečenia rezervného výkonu a zodpovednosti za nedodanie tepla po výpadku zdroja. "Ak by sa dodávka tepla realizovala podľa predstáv paroplynového cyklu, vyskytli by sa v priebehu roka prevádzkové režimy, počas ktorých by bol v prevádzke výlučne tento zdroj. V tom prípade by zodpovednosť za spoľahlivosť a kvalitu dodávky tepla musel prevziať paroplyn," upozornil K. Dvorák.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 12:16