StoryEditor

Ján Slota: Mám dobrý pocit, SMK so Smerom vo vláde nebude

28.06.2006, 00:00
"Aj mňa strašili rôznymi vecami, no a teraz, keď sa zostavuje vláda, strašia národ. Prečo však nestrašia maďarskou iredentou a ich extrémnym nacionalizmom a šovinizmom. To nikomu nevadí?" povedal predseda SNS Ján Slota v rozhovore pre HN.

SNS má zatiaľ veľkú šancu dostať sa do koalície so Smerom. Líder národniarov Ján Slota vyhlásil, že do piatku môže byť o novej vláde rozhodnuté. Sám nemá problém stiahnuť sa z vlády, pokiaľ taká požiadavka padne.

Včera ste sa ako prví stretli na rokovaní o budúcej vláde so Smerom. Na čom ste sa dohodli?
- Nebudeme komentovať naše rozhovory, asi by sme tak predbiehali následné udalosti. Je to naďalej otvorená hra. Môžem povedať, že mám z nášho stretnutia dobrý pocit - odchádzal som spokojný. Moje predošlé presvedčenie, že SMK nebude vo vláde, je stále aktuálne.
Dostala SNS pozvanie na ďalšie rokovanie?
- Nebolo to vylúčené, takže predpokladám, že áno. Priamo sme o tom nehovorili.
Vaše rokovanie nabralo už aj také rozmery, že s vami Smer ráta v budúcej vláde?
- Je to našou prioritou, ale to môže povedať len víťaz volieb a ten, kto je poverený zostaviť vládu.
V súčasnosti sú reálne dve alternatívy - v oboch vy a Smer a ĽS-HZDS alebo KDH. Ktorá z týchto strán vám vyhovuje viac?
- Naše priority sú národné, ale máme, samozrejme, aj kresťanské piliere. Máme široké prieniky s programom HZDS aj s KDH. Pre nás je to pol na pol.
Nerobí vám však problém osoba Vladimíra Mečiara? Ten sa vyjadril, že so SNS áno, ale bez vás...
- Nehovoríme o osobe pána Mečiara. Nezáleží nám na tom, či bude, alebo nebude v exekutíve. Pre nás je dôležité, aby sa prezentoval program strany. Priorita je, aby SNS bola vo vláde, ale to neznamená, že Slota musí byť vo vláde.
Ste teda pripravený akceptovať prípadnú požiadavku, aby ste sa stiahli?
- Ja som aj pred voľbami povedal, že netrvám na tom, aby som bol priamo vo funkcii. Možno že budem mať množstvo iných šancí ako nejaký minister.
Nebojíte sa, že v koalícii so Smerom im sťažíte medzinárodnú akceptáciu?
- To je blud, ktorým strašia malé deti. Aj mňa strašili rôznymi vecami, no a teraz, keď sa zostavuje vláda, strašia národ. Prečo však nestrašia maďarskou iredentou a ich extrémnym nacionalizmom a šovinizmom. To nikomu nevadí? Ale vadí SNS a Jano Slota, ktorý hovorí o tom, ako má rád svoj národ a Slovenskú republiku.
Prekáža asi vaša neprimeraná protimaďarská rétorika... Nebudete ju zmierňovať?
- A nevadí niekomu, že Maďari robia sabotáž základným dohovorom v rámci Európskej únie? Rozbíjajú celú koncepciu zahraničnej politiky EÚ. Rozbíjajú politiku Rumunska, Srbska, Ukrajiny, hádam aj Rakúska, ale to nikomu nevadí.
V prípade, že budete vo vláde, budete sa snažiť o zrušenie SMK?
- Pred voľbami sme dostali list od Generálnej prokuratúry SR, že sa nenašli relevantné dôvody na to, aby bola zrušená. Budeme ale samozrejme hľadať ďalšie dôkazy o nekalej činnosti tejto strany a dúfame, že kompetentné orgány presvedčíme. Jednoznačne idú krok za krokom k tomu, aby sa dostali k politickej autonómii a federalizácii Slovenskej republiky, a tým pádom poskytnutiu územia Slovenska Maďarom.
Takže znova predložíte návrh na jej zrušenie...
- Samozrejme.
Hovorili ste so Smerom aj o programe? Museli ste robiť nejaké ústupky z vášho programu?
- Dohodli sme sa na diferencovanej DPH - teda nižšia sadzba pre veci, ktoré sa dotýkajú dennej potreby ľudí a kultúrnej oblasti. Sme jednoznačne obaja za rovnú daň a jej postupné znižovanie primerane tomu, ako sa bude ekonomika zdvíhať. Chceme tiež diferencovanú daň z príjmu u bankových inštitúcií. Veľa z našich priorít sú identické s programom Smeru, takže to nebol žiaden problém.
S Ficom vás spája aj názor na trest smrti. Tento druh trestu ale Európska únia neakceptuje. Hovorili ste aj o tejto téme?
- Nie, o tom sme sa ešte nerozprávali.
Bude chcieť SNS trest smrti presadiť?
- Samozrejme.

01 - Modified: 2003-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obchodníci sa obávajú vojny v Iraku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 13:25