TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Advokát Kubina: Stíhanie vyšetrovateľov NAKA by sa malo bezodkladne zastaviť

01.10.2021, 13:00
Autor:
TASRTASR
Peter Kubina zastupoval dvoch vyšetrovateľov, a to Jána Čurillu a Pavla Ďurku.

Krajský súd v Bratislave potvrdil, že stíhanie štyroch elitných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) je nezákonné a trestné stíhanie by sa malo voči nim bezodkladne zastaviť.

Uviedol to obhajca Peter Kubina v reakcii na prepustenie štyroch vyšetrovateľov NAKA a dočasne povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Petra Scholtza z väzby.

​Kubina zastupoval dvoch vyšetrovateľov, a to Jána Čurillu a Pavla Ďurku. "Rozhodnutie KS v Bratislave, ktorým prepustil mojich klientov na slobodu, samozrejme, vítam. Súd potvrdil to, čo sme tvrdili už od prvej chvíle, že trestné stíhanie vyšetrovateľov NAKA je zjavne neopodstatnené. Už po rozhodnutí sudcu Okresného súdu (OS) Bratislava III o väzbe som povedal, že jeho rozhodnutie o vzatí mojich klientov do väzby a ich trestné stíhanie ako celok nemôže prežiť prieskum skutočne nezávislého a nestranného sudcu," uviedol obhajca.

Podľa vlastných slov je rád, že sa takí sudcovia našli už na krajskom súde a že vec nemusela ísť až pred Najvyšší súd alebo Ústavný súd.

"To by znamenalo dlhší pobyt mojich klientov vo väzbe. Na základe toho, čo bolo z odôvodnenia KS dosiaľ komunikované, očakávam bezodkladné zastavenie trestného stíhania voči mojim klientom," povedal Kubina s dodal, že očakáva aj vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí trestné stíhanie "zorganizovali a zrealizovali".

"Tým pošpinili ich meno a dlhé roky budovanú dobrú povesť čestných a poctivých policajtov. Zároveň by som očakával, že sa verejne ospravedlnia aj všetci politici, ktorí posledné týždne zneužívali ich mená na podnecovanie nenávisti a vlastné politické ciele," zdôraznil.

Krajský súd v Bratislave prepustil v piatok z väzby Petra Scholtza a štyroch vyšetrovateľov NAKA. Podľa senátu je ich trestné stíhanie neopodstatnené. Súd rozhodoval v piatok na svojom neverejnom zasadnutí o sťažnostiach štyroch obvinených vyšetrovateľov NAKA a Scholtza voči rozhodnutiu OS Bratislava III, ktorý ich zobral do väzby 15. a 16. septembra.

Štvoricu vyšetrovateľov a Petra Sch. zadržali vyšetrovatelia ÚIS 13. septembra. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich obvinili v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov.

01 - Modified: 2021-09-16 16:07:38 - Feat.: 0 - Title: Vojna v polícii. Vláda si konečne priznala problém, Mikulec na tlačovku neprišiel 02 - Modified: 2021-09-17 18:45:34 - Feat.: 0 - Title: Vojna v polícii: Najprv boli ticho, o deň aktivovali politickú rozbušku. Atmosféra v koalícii hustne 03 - Modified: 2021-09-20 09:51:53 - Feat.: 0 - Title: Vojna v polícii: Pracovná skupina už funguje. Matovič očakáva prvé výsledky o pár dní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 03:28