StoryEditor

Kaliňák má novinku. Bude školiť aj tajných agentov

16.10.2013, 16:42
Každý, kto v Slovenskej informačnej službe pracuje, bude musieť absolvovať počas jedného roka policajné vzdelávanie.

Počíta s tým nový zákon o spravodajských službách, ktorý už je na svete a HN ho majú k dispozícii. Dôvodom má byť zlepšenie vzdelávania našich spravodajcov. Dnes sú príslušníci SIS školení iba v rámci služby.

Nežiaduca migrácia
Cesta, ako si vychovať dobrých spravodajcov, podľa odborníkov spočíva v skvalitnení súčasnej prípravy. No nie je správne urobiť z nich policajtov. „Podporuje to model, ktorý tu už máme aj bez školení, že kedykoľvek môžeš robiť policajta alebo spravodajcu. A to je zlé,“ skonštatoval na margo pripravovaných zmien bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Podľa neho je potrebné systém stabilizovať, pretože v tajných službách je nežiaduca migrácia. „Dobrý spravodajca sa kreuje roky, desať rokov trvá, kým sa niekto stane dobrým spravodajcom. Nemôže to fungovať štýlom – chvíľu som policajt, chvíľu colník a potom spravodajca,“ dodal Žitný. Toto nastavenie je podľa neho ľahko zneužiteľné na rôzne účely. Bývalý šéf českej kontrarozviedky Andor Šándor je presvedčený, že výcvik tajných musí byť tajný. „Praktiky a spôsoby, ktoré sa učia, by nemali byť známe ani policajtom,“ povedal Šándor. V susednom Česku je vraj vzdelávanie zabezpečené kvalitne vnútri služieb.


Prečítajte si aj: Odpočúvanie budú strážiť politici

Odpočúvaní ľudia sa budú môcť na tajných sťažovať


Diskriminácia
Prečo sa slovenská strana rozhodla pre spomínaný model, sme sa nedozvedeli. Ministerstvo vnútra, ktoré prípravu nového zákona zastrešuje, to komentovať nechcelo. „Zákon je v prípravnej fáze, neprebehol ani medzirezortným prípravným konaním, preto sú všetky otázky predčasné. Na jeho znení sa podieľa aj rezort obrany, aj pracovníci tajných služieb,“ reagovala Silvia Keratová z tlačového odboru ministerstva vnútra. Viac nám nepovedali ani na ministerstve obrany, keďže vojenskej spravodajskej služby sa výcvik u policajtov netýka. Podľa šéfa parlamentného výboru na kontrolu SIS Pavla Abrhana (KDH) zavedie nový model diskriminačné podmienky. „Zdá sa mi zvláštne dať to ako podmienku a neviem, čo sa tým sleduje,“ zhodnotil poslanec. Podľa neho dôjde k odmedzovaniu výberu spravodajcov. „Ak nemusia absolvovať policajný výcvik dnes, načo im to bude potom.“

Kvalitná príprava
Slovenská informačná služba plánované zmeny nehodnotí a počká si na konečnú podobu zákona, ktorý by mal ísť do pripomienkového konania ešte koncom tohto roka. V súčasnosti sú však ich príslušníci vraj školení na vysokej úrovni odborníkmi z vlastných radov, ale aj expertmi z partnerských spravodajských služieb. „Podrobnosti o výcviku však SIS nebude zverejňovať, pretože by tým porušila právne predpisy a poprela všetky zásady práce spravodajskej služby,“ uviedol hovorca SIS Alexander Kurtanský.

01 - Modified: 2005-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Turecko nie je bez alternatív
01 - Modified: 2024-03-07 16:52:30 - Feat.: - Title: PS sa pre zmeny štatútu a vedenia SIS obráti na tajnú službu aj na Generálnu prokuratúru. Chce odtajnenie 02 - Modified: 2024-02-24 12:51:11 - Feat.: - Title: Premiér deklaroval demokratické riešenie zmeny vedenia SIS, nové vedenie bude mať do desiatich dní 03 - Modified: 2024-02-03 08:12:00 - Feat.: - Title: Extrémistické heslá. Hozba nemeckej krajne pravicovej AfD sa musí brať vážne, upozornil šéf tajnej služby 04 - Modified: 2023-12-05 06:31:53 - Feat.: - Title: Zadržali dvoch agentov španielskej tajnej služby podozrivých zo spolupráce s USA 05 - Modified: 2023-12-04 19:19:10 - Feat.: - Title: Španielsko zadržalo dvoch príslušníkov tajnej služby, údajne odovzdávali informácie USA
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:33