Agel SK
StoryEditor

Covid-19: Vo zvolenskej nemocnici stúpli hospitalizácie, operácie sa odložili. Zvažuje i ponuku práce zdravotníkom z Ukrajiny

09.03.2022, 16:00
Autor:
redred
Nemocnica rieši aj otázku poskytovania zdravotnej starostlivosti a ponuky práce Ukrajincom, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom.

Pandemická situácia je vo zvolenskej nemocnici stále vážna. Počty hospitalizovaných pacientov  v posledných dňoch znovu stúpli, nemocnica si ani zďaleka nemôže povedať, že pandémia končí.

„Zdravotníci už dva roky robia čo môžu, aby zvládli starostlivosť o všetkých pacientov. Desiatky ich kolegov sú stále mimo pracovného procesu kvôli potvrdenému koronavírusu, a to nemocnica očakáva aj príchod ukrajinských pacientov,“ upozornila riaditeľka Nemocnice AGEL Zvolen Ing. Ľudmila Veselá.

Ako ďalej upozornila, hoci sa pandémii nevenuje v týchto pohnutých časoch už prioritný záujem, v ich nemocnici je situácia stále vážna a za posledné dni počet pozitívnych pacientov vzrástol.

„Aktuálne poskytujeme zdravotnú starostlivosť 75 pozitívnym pacientom, ktorí sú umiestnení do dvoch našich nemocníc tak vo Zvolene, ako aj v Krupine. Ďalších jedenásť pacientov máme suspektných. Stav jedného si vyžaduje kvôli závažnosti napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu a 6 sú napojení na neinvazívnu ventiláciu,“ dodala Ľudmila Veselá.

Vedenie nemocnice rieši aj výpadok zamestnancov, z dôvodu koronavírusu chýba vo zvolenskej nemocnici 40 zamestnancov.

„Vzhľadom na tento objektívny stav je zatiaľ predčasné hovoriť o spustení plánovanej operatívy,“ varovala.

Ponuka práce pre Ukrajincov

Nemocnica rieši aj otázku poskytovania zdravotnej starostlivosti a ponuky práce Ukrajincom, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom.

,,Máme voľné pracovné miesta najmä v oblasti ošetrovateľstva, chýbajú nám sestry a ošetrovateľský personál, ale aj lekári. Ak by bol záujem medzi utečencami, vieme im vyjsť v ústrety a zamestnať ich.

Dôležité je poznamenať, že do kontaktu s pacientom bude môcť prísť iba personál aspoň so základnou schopnosťou dohovoriť sa.

Rovnako je to v rámci poskytovania akútnej zdravotnej starostlivosti, ktorú poskytneme každému, kto ju bude potrebovať. Pripravujeme sa aj na to, že na Ukrajine je horšia situácia tak s pandémiou, ako aj s chorobami ako tuberkulóza, tetanus, záškrt, ktoré u nás už takmer vymizli,“ objasnila Veselá.

Vzhľadom na takmer nulový záujem o vakcináciu proti koronavírusu, Banskobystrický samosprávy kraj k 31. marcu ukončuje činnosť Veľkokapacitného očkovacieho centra v budove Doprastavu.

,,Povinnosť vakcinovať máme na základe príkazu ministra aj naďalej, budeme ju však zastrešovať sami v rámci niektorej zo svojich ambulancií. Záujemcovia budú o mieste a čase vakcinácie včas informovaní,“ zhrnula riaditeľka nemocnice.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. máj 2024 08:55