Pavel Danilyuk Pexels
StoryEditor

Novinka: Deti od dvoch rokov možno zaočkovať proti chrípke aj nosovou vakcínou

30.09.2021, 10:41
Autor:
redred
Na Slovensku je zaočkovanosť proti chrípke dlhodobo veľmi nízka, čo sa odráža na dovozoch vakcín na slovenský trh.

Pre deti a dospievajúcich od 24 mesiacov do menej ako 18 rokov bude v polovici októbra dostupná prvá z plánovaných 30 000 dávok vakcíny Fluenz Tetra.  Ide o takzvanú nazálnu vakcínu, podáva sa vstreknutím do oboch nosových dierok. Informoval o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na svojom profile na sociálnej sieti.

Ako ďalej uviedli zástupcovia ústavu, na Slovensku sú registrované tri vakcíny proti chrípke, a to Vaxigrip Tetra, Influvac Tetra a Fluenz Tetra.

"Ako prvá bola dodaná 6. septembra vakcína Influvac Tetra v počte 219 880 dávok. Vakcína Vaxigrip Tetra by mala byť dostupná v lekárňach od začiatku októbra, plánovaný je dovoz 200 000 dávok. Vakcíny Vaxgrip Tetra a Influvac Tetra sa podávajú injekčne do svalu, prípadne pod kožu, a sú určené pre dospelých a deti vo veku od 6 mesiacov," spresnil ústav na svojom Facebooku.

Podľa štátneho ústavu, očkovanie proti sezónnej chrípke sa odporúča každý rok najmä tzv. rizikovým skupinám pacientov – starším ľuďom, pacientom s chronickými ochoreniami, ale aj zdravotníckym pracovníkom či pracovníkom v domovoch sociálnych služieb.

"Očkovanie sa rovnako odporúča aj deťom do 5 rokov a tehotným ženám. V tomto roku odborníci opäť ešte viac upozorňujú na dôležitosť očkovania, keďže kombinácia ochorenia COVID-19 a chrípky môže byť obzvlášť nebezpečná," ozrejmil ústav na svojom profile.

Na Slovensku je zaočkovanosť proti chrípke, podľa zástupcov štátneho ústavu, dlhodobo veľmi nízka, čo sa odráža na dovozoch vakcín na slovenský trh.

Dostupnosť chrípkových vakcín závisí najmä od držiteľa registrácie a výrobcu. Vakcíny sa objednávajú na základe dopytu z predchádzajúceho roku (chrípkového obdobia). Dobrou správou, podľa štátneho ústavu je, že dodávky vakcín sa medziročne zvyšujú.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv taktiež ubezpečil, že všetky tri vakcíny sú účinné a bezpečné a poskytujú ochranu pred ochorením. Vakcíny majú každý rok mierne upravené zloženie.

"Je to kvôli tomu, že vírusy chrípky mutujú a dokážu meniť svoje vlastnosti. Každoročné očkovanie preto chráni pred tými kmeňmi vírusu, ktoré momentálne v populácii prevládajú. V prípade, že máte záujem o očkovanie, informujte sa u všeobecného lekára, prípadne pediatra," zhrnuli zástupcovia ústavu na Facebooku.

01 - Modified: 2021-06-15 08:02:31 - Feat.: 0 - Title: Rusko začalo testovať vakcínu do nosa aj pre deti. Používať ju chcú už v septembri 02 - Modified: 2021-06-13 06:08:59 - Feat.: 0 - Title: Začala sa výroba vakcín novej generácie. Veľký prehľad o nosových vakcínach proti Covid-19
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
03. máj 2024 14:31