StoryEditor

Komentár Rudolfa Zajaca: Štát sa nenamáha zverejniť, koľko peňazí premrhal pod hlavičkou pandémie

15.12.2021, 06:00
COVID-19 má jednu vlastnosť, ktorú budú cítiť najmä naše deti a vnuci. Totiž v mene pandémie sa začalo bohapusto plytvať peniazmi.

Ďalšia vlna pandémie zúri. Aj laik si mohol všimnúť, že začala kosiť v tých okresoch, kde je najslabšia zaočkovanosť obyvateľstva, teda v okresoch Žilinského a Prešovského kraja. Nevieme nájsť lepší dôkaz, že očkovanie je najspoľahlivejšia ochrana pri infikovaní koronavírusom. Až 80 % hospitalizovaných je neočkovaných, smrtnosť u neočkovaných je 6x vyššia ako u očkovaných. Mŕtvi antivaxeri, ktorí organizovali agresívne protesty, už svoju chybu nemajú ako uznať.

Covid zasiahol všetky sféry života a aj ekonomiky. Zdražovanie energií, stavebných materiálov, elektriny, tepla, potravín a služieb, nedostatok čipov, bez ktorých už ani toalety nefungujú, sú viac-menej v priamej súvislosti s covidovou pandémiou, i keď nie úplne. Na vyššej cene plynu sa nepochybne podieľajú aj neutíchajúce imperiálne chúťky Vladimíra Vladimíroviča.

Každý špás niečo stojí

Zdravotníctvo, ako verejná služba, je nesmierne citlivé na zdroje, za ktoré má byť poskytovaná. Z ekonomického hľadiska všetky obmedzenia zdravotnej starostlivosti, najmä plánovanej, čo je typické pri stúpajúcom počte hospitalizácií ľudí s koronavirózou, tvoria náklady budúcich období. Výdavky na ňu sa iba odkladajú do budúcnosti. Súčasné zvýšenie nákladov je kvôli pacientom, korí by nimi neboli, nebyť COVID-19. Oproti rokom pred pandémiou sú to náklady navyše. A dosť vysoké.

V systéme úhrad za zdravotnú starostlivosť zatiaľ nefungujú klasické ceny, ktoré by vyjadrovali objektívne náklady na pokrytie liečby a primeraný zisk. Ani tie najlepšie nemocnice nevedia vyčísliť presné náklady na každého jedného pacienta.

Zavedený systém úhrad funguje tak, že poisťovne spravidla platia nemocniciam za ukončenú hospitalizáciu. Dĺžka takto hradenej hospitalizácie býva od 48 hodín až do troch týždňov, avšak vážený priemer alebo medián (pred covidom) pacientov býval zhruba 7 – 8 dní. Doteraz sa nemocnici neoplatilo zavádzať jednodňovú medicínu (lôžko max. do 24 hodín) pretože dostali iba zhruba 60 % až 80 % z toho, čo dostávali za dva a viac dní, čo sa už považuje za hospitalizáciu. Ak pacienta „podržali“ ešte ďalších 24 hodín, dostali plnú cenu. Často ho podržali iba administratívne, pacient bol doma a oficiálne ho „prepustili“ až o deň neskoršie....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-10-29 10:55:01 - Feat.: 0 - Title: Rozdiel v platbe štátu za svojich poistencov pre rok 2022 je medzi SR a ČR priepastný
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
06. máj 2024 13:15