Vedúci kancelárie NR SR Daniel GuspanTASR/J. Kotian
StoryEditor

Dankov kancelár chcel vysvetliť záhadu a pohádal sa s novinármi: Ako hľadajú vulgarizmy v listoch, keď ich nečítajú?

27.04.2017, 12:33
Do sporu s novinármi sa dostal pri otázke o kontroverznom bode v uznesení o vulgarizmoch.

Šéf kancelárie Národnej rady Daniel Guspan sa dnes dostal do konfliktu s novinármi na tlačovej konferencii, kde vysvetľoval kauzu okolo listov poslancom NR SR.

Potvrdil svoje staršie stanovisko, že listy adresované poslancom nikto nečíta a vyjadril sa aj ku kontroverznému nariadeniu o vulgarizmoch.

V úvode brífingu sa opätovne ostro ohradil voči obvineniam zo strany šéfa OĽaNO Igora Matoviča a viackrát vyhlásil, že šéf obyčajných klame.

Jedna otázka

Už od začiatku kauzy vyvstala jedna otázka: Ako v parlamentnej kancelárii hľadajú vulgarizmy v listoch, keď ich nikto nečíta? Už skôr sme sa v HN na ňu snažili zistiť odpoveď.

Telefóny nám však buď nedvíhali, a ak áno, tak len s tým, že vyjadrenie je v stanovisku a viac nám k tomu nepovedia. Mail s otázkou včera adresovaný tlačovému odboru parlamentu zostal bez odpovede.

Nešťastná dikcia

A práve kvôli tejto otázke sa dnes dostal Guspan do sporu s novinármi. Kancelár tvrdí, že v žiadnom prípade nikto zo zamestnancov listy nečítal. Na otázku ako potom posudzujú vulgarizmy, keď sa listy nečítajú, Guspan reagoval.

"Uznesenie o vulgarizmoch sme nedostali v nariadení ministerstva vnútra. Bola to pomerne nešťastná dikcia zo strany kolegov, to som aj priznal," hovorí Guspan.

Dodal, že posudzovanie vulgarizmov sa dialo len pri pohľadniciach a korešpondenčných lístkoch, ktoré nespadajú pod listové tajomstvo.

Na niekoľkokrát položenú otázku, kto teda vymyslel uznesenie o vulgarizmoch, nakoniec Guspan zareagoval, že "Odborný tím zamestnancov NR SR." 

Chcú odvolávať Danka

Matovič novinárom poskytol rozhodnutie vedúceho Kancelárie NR SR Guspana zo 7. apríla 2017, ktoré obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne.

Obyčajní chcú teraz koordinovať postup so zvyškom opozície s cieľom zvolať mimoriadnu schôdzu na Dankovo odvolanie. Zároveň podávajú trestné oznámenie pre porušenie listového tajomstva.

01 - Modified: 2024-05-09 07:25:16 - Feat.: - Title: Poslanci začali štvrtkové rokovanie diskusiou o rozpočtových pravidlách 02 - Modified: 2024-05-07 10:04:24 - Feat.: - Title: Parlament neprijal uznesenie na opätovné odsúdenie ruskej vojny na Ukrajine 03 - Modified: 2024-05-07 07:30:03 - Feat.: - Title: Poslanci začali ďalší týždeň schôdze, odhlasovať majú viacero návrhov 04 - Modified: 2024-05-05 08:29:00 - Feat.: - Title: Poslanci sa zídu opäť v utorok,čaká ich ešte viacero neprerokovaných bodov. Riešiť budú aj medvede 05 - Modified: 2024-05-03 15:32:59 - Feat.: - Title: Prípad Kolíková: Prečo jej v skutočnosti idú po krku?
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
14. máj 2024 02:24