StoryEditor

Aj NSR hodnotí svoje hospodárstvo

29.01.2003, 23:00

Nemecký minister hospodárstva Wolfgang Clement včera predstavil výročnú správu vlády o stave a prognózach pre nemecké hospodárstvo na nadchádzajúce obdobie. Pri tejto príležitosti poukázal na podstatné riziká pre nemecké aj svetové hospodárstvo, ktoré vyplývajú z ekonomických dôsledkov vojny v Iraku. "Vojna predstavuje nevypočítateľné riziko pre rast, ktoré nie je možné zohľadniť v ročnej prognóze," cituje z výročnej vládnej správy nemecký denník Handelsblatt.
Vláda vzhľadom na neistý ekonomický a politický vývoj vo svete znižuje prognózu hospodárskeho rastu pre Nemecko z 1,5 % približne na 1 %, no zároveň upozorňuje, že v prípade ozbrojeného konfliktu v Iraku môže byť skutočnosť oveľa horšia. Podľa názoru vlády totiž ďalšie zotavovanie svetovej ekonomiky a predovšetkým očakávané oživenie v USA a s nimi spojené zvýšenie objemu svetového obchodu ešte zďaleka nie sú isté. Podľa jej názoru totiž prípadná vojenská intervencia na Blízkom východe môže mať trvalé negatívne dôsledky na medzinárodné finančné trhy, cenu ropy a dôveru spotrebiteľov a investorov. Vláda vo svojej správe predpokladá cenu ropy na úrovni 28 USD za barel, hoci včera sa ropa Brent s marcovou dodávkou kótovala za 30,30 USD.
Ak nepríde k ozbrojenému konfliktu, nemecká vláda ráta už v lete s hospodárskym oživením. Deficit štátneho rozpočtu by sa mal po vlaňajšej úrovni 3,7 % hrubého domáceho produktu opäť znížiť pod 3 %, ktoré predstavujú limit stanovený Maastrichtskou dohodou. Počet nezamestnaných by mal v celoročnom priemere stúpnuť z vlaňajších 4,06 na 4,2 mil. a až koncom roka klesnúť na minuloročnú úroveň. Správa očakáva infláciu 1,3 %, čo pri silnom eure poskytne nemeckej ekonomike vysoký stupeň stability. W. Clement zároveň uviedol, že výmenný kurz jednotnej meny oproti doláru ešte nedosiahol úroveň, ktorá by poškodzovala vývoz. Ako sa na jeho vyjadrenie odvoláva časopis Spiegel, podľa údajov združení podnikov by takýto škodlivý vplyv nastal až od hranice 1,10 USD/EUR. Krátko po jeho vyjadrení sa euro kótovalo na úrovni 1,09 USD/EUR.
W. Clement na tlačovej konferencii, na ktorej túto správu predstavil, zároveň poukázal na ďalšiu potrebu reformy systému sociálneho zabezpečenia a pri tejto príležitosti vyzval koalíciu, opozíciu, odborové organizácie a podniky k vzájomnej spolupráci. Podľa jeho slov politika musí byť "spoľahlivá a predvídateľná", hoci pripúšťa, že proces reforiem nebude bezbolestný. Jeho najdôležitejší opozičný protivník Friedrich Merz s týmto názorom súhlasí a dodáva, že ak Nemecko nenájde riešenia, ktoré sú spojené aj s nepríjemnou pravdou, potom sa blahobyt v krajine rozpadne rovnako ako technologická bublina na akciových trhoch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. apríl 2024 03:45