Ilustračná fotografia. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Nemeckého europoslanca napadli a ťažko zranili pri vylepovaní volebných plagátov

04.05.2024, 17:25
Autor:
ČTKČTK

Nemecký kancelár Olaf Scholz útok na europoslanca zo svojej strany dôrazne odsúdil. Vyjadril tiež znepokojenie nad tým, že podobné násilné činy sú podľa neho na vzostupe a ohrozujú demokraciu.

Na lídra kandidátky nemeckej sociálnej demokracie (SPD) v Sasku do európskych volieb Matthiasa Eckeho v piatok večer v Drážďanoch zaútočili neznámi páchatelia a ťažko ho zranili. Podľa agentúry DPA o tom dnes informovala polícia.

Nemecký kancelár Olaf Scholz útok na europoslanca zo svojej strany dôrazne odsúdil. Vyjadril tiež znepokojenie nad tým, že podobné násilné činy sú podľa neho na vzostupe a ohrozujú demokraciu.

Útok sa stal, keď Ecke vylepoval volebné plagáty svojej strany. Záchranári ho odviezli do nemocnice, kde podstúpil operáciu.

image

Väčšina Nemcov si myslí, že Nemecko by malo zvýšiť výdavky na obranu

Len o pár minút pred prepadnutím europoslanca Eckeho zaútočila tiež štvorčlenná skupina na pomocníka Zelených, ktorý rovnako ako Ecke rozvešal propagačné materiály. Násilníci ho bili a kopali, je zranený. Vyšetrovatelia vychádzajú z toho, že oba incidenty majú na svedomí tí istí páchatelia.

Útoky odsúdili politici z rôznych strán. "Musíme povedať, že sa nikdy nesmieme zmieriť s takýmito násilnými činmi," povedal Scholz na zjazde európskych socialistických strán v Berlíne. "Tento druh rokovania ohrozuje demokraciu," dodal.

Eckeho stranícka kolegyňa a ministerka vnútra Nancy Faeserová povedala, že ak sa potvrdia politické motívy prepadnutia, pôjde o "ťažký útok na demokraciu".

Zodpovednosť zaň by podľa nej niesli extrémisti a populisti, ktorí svojim verbálnym nepriateľstvom voči demokratickým politikom čoraz viac rozdúchavajú atmosféru násilia. Sľúbila tvrdý postup, o ktorom chce rokovať s ministrami vnútra jednotlivých spolkových krajín.

image

NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca

Šéfovia SPD v Sasku Henning Homann a Katrhin Michelová násilné činy voči demokratickým politikom označili za nástroj používaný fašistami. "Semená, ktoré zasiala (protiimigračná - pozn. red.) Alternatíva pre Nemecko a ďalší pravicoví extrémisti, rašia, ich stúpenci nemajú zábrany, "uviedli v spoločnom vyhlásení.

Voliči v Nemecku o svojich najbližších zástupcoch v Európskom parlamente budú rozhodovať 9. júna. Zástupcovia vládnych aj opozičných strán upozornili, že ich členovia sa stretávajú s vlnou fyzických a verbálnych útokov, a vyzvali políciu, aby posilnila ochranu politikov na volebných zhromaždeniach, píše agentúra AP.

01 - Modified: 2024-05-17 20:58:14 - Feat.: - Title: Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom 02 - Modified: 2024-05-17 15:15:19 - Feat.: - Title: Aktivisti zvažujú právne kroky proti rozšíreniu závodu Tesly pri Berlíne 03 - Modified: 2024-05-16 16:13:00 - Feat.: - Title: "Rúca stabilitu štátu." Slovenské a české odbory spoločne odsúdili útok na Fica 04 - Modified: 2024-05-16 11:32:20 - Feat.: - Title: Nemecký parlament zbavil poslanca AfD Bystroňa imunity, polícia prehľadala jeho kanceláriu 05 - Modified: 2024-05-18 08:00:00 - Feat.: - Title: Dokonalé miesto na život? V nemeckej štvrti nezvýšili nájom viac než 500 rokov. Obyvatelia zaplatia ročne menej než euro
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 11:48