Bieloruský vodca Alexander Lukašenko. FOTO: Reuters/Sputnik
StoryEditor

Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko

25.04.2024, 12:06
Autor:
ČTKČTK

Kým Moskva požaduje, aby Kyjev ustúpil jej požiadavkám vrátane postúpenia časti ukrajinského územia Rusku, Ukrajina žiada plné stiahnutie ruských síl zo svojho územia.

Na ukrajinskej frontovej línii nastala patová situácia, sú preto príhodné podmienky na začatie mierových rozhovorov, uviedol dnes podľa agentúry TASS bieloruský vodca Alexander Lukašenko. Moskva aj Kyjev s rokovaniami o mieri nesúhlasia. Lukašenko tiež uviedol, že riziko ozbrojených incidentov na bielorusko-ukrajinskej hranici je stále vysoké.

"Ak nezačneme vyjednávať teraz, Ukrajina postupne príde o svoj štát a môže prestať existovať. Ukrajina potrebuje mier," uviedol Lukašenko, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého vojská okrem iného z bieloruského územia 24. februára 2022 vpadli na Ukrajinu a rozpútali tým najväčší pozemný konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

image

Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu

Ruskí vojaci podľa Lukašenka síce v poslednom čase získali kontrolu nad niekoľkými ukrajinskými obcami, ide ale len o "pomalý postup".

"Je to patová situácia," dodal v prejave pred Všebieloruským ľudovým zhromaždením - orgánu pripomínajúcom parlament, kde zasadajú najrôznejší delegáti vrátane predstaviteľov bieloruskej vlády.

"Čo môžeme v tejto situácii robiť? Vznikla tým príhodná situácia pre mier, pre uzavretie mierovej zmluvy," poznamenal Lukašenko.

Rusko a Ukrajina začali rokovania krátko po začiatku ruskej invázie. Hovory, odohrávajúce sa okrem iného v Bielorusku, však po niekoľkých kolách uviazli na mŕtvom bode a odvtedy neboli obnovené. Obe strany si kladú množstvo podmienok na ich opätovné začatie a dali najavo, že za súčasnej situácie rokovania nie je možné.

image

Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity

Kým Moskva požaduje, aby Kyjev ustúpil jej požiadavkám vrátane postúpenia časti ukrajinského územia Rusku, Ukrajina žiada plné stiahnutie ruských síl zo svojho územia. To platí aj pre Krymský polostrov, ktorý Moskva v rozpore s medzinárodným právom anektovala v roku 2014.

V júni sa chystá naštartovať mierový proces na konferencii o Ukrajine Švajčiarsko. Rusko ale účasť odmietlo a akciu označilo za "americký projekt".

01 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 02 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 03 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 04 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 05 - Modified: 2024-04-28 09:46:16 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 17:52