Francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Násilie na ženách nie je nevyhnutné, skoncujeme s ním, vyhlásil Macron

25.11.2023, 13:35
Autor:
ČTKČTK

Francúzsky prezident prisľúbil ďalšie opatrenia, ako bude vytvorenie databázy umožňujúcej zlepšiť znalosti donucovacích a súdnych orgánov o páchateľoch domáceho násilia.

Pretrvávanie násilia na ženách nie je nevyhnutné, musíme s ním skoncovať a skoncujeme s ním, prisľúbil dnes francúzsky prezident Emmanuel Macron pri príležitosti Medzinárodného dňa proti násiliu na ženách, uviedla agentúra AFP.

"Ženy každý deň trpia útlakom, zneužívaním, ovládaním. Každý deň zažívajú bitie, ich životy sú ničené. Ale toto pretrvávanie násilia na ženách nie je nevyhnutné. Môžeme ho ukončiť. Musíme s ním skoncovať a urobíme to," povedal Macron vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach.

Vypočítal už podniknuté kroky, ako je napríklad ľahšie podávanie sťažností, zvýšenie počtu špecializovaných vyšetrovateľov, uplatnenie "telefónnych liniek pre vážne nebezpečenstvá" či zabezpečenie ubytovania pre prípad núdze, a ocenil úsilie, ktoré už prinieslo svoje ovocie.

image

Macron vyzval Netanjahua na ochranu civilistov, hovoril aj s palestínskym prezidentom

"V tomto roku zaznamenali bezpečnostné zložky 244-tisíc obetí domáceho násilia. To je dvakrát viac ako v roku 2017. Tieto čísla samozrejme odrážajú slobodnejšie vyjadrovanie žien. To je dobre, ale faktom zostáva, že vlani 118 žien zomrelo rukou svojho manžela," povedal šéf štátu., Ktorý má bezmála 68 miliónov obyvateľov.

Prisľúbil ďalšie opatrenia, ako bude vytvorenie databázy umožňujúcej zlepšiť znalosti donucovacích a súdnych orgánov o páchateľoch domáceho násilia, lepšie ich monitorovať a predchádzať ďalšiemu násiliu. Majú tiež od 1. januára vzniknúť špecializované centrá na všetkých súdoch a od 1. decembra sa počíta s vyplácaním finančnej pomoci obetiam, ktoré sa ocitnú v núdzi.

"Musíme pokračovať, byť náročnejší, viac chrániť, lepšie predchádzať. Pokračujeme, nevzdáme sa," uviedol Macron.

AFP podotkla, že vykonávacia vyhláška k zákonu o mimoriadnej finančnej pomoci obetiam domáceho násilia bola dnes zverejnená v úradnom vestníku.

01 - Modified: 2024-05-08 09:49:21 - Feat.: - Title: Francúzsko dostalo varovanie z Kremľa: Ak pošlete vojakov na Ukrajinu, budeme na nich cieliť 02 - Modified: 2024-05-07 11:33:29 - Feat.: - Title: Členské štáty EÚ schválili smernicu o boji proti násiliu páchanému na ženách 03 - Modified: 2024-05-07 11:11:02 - Feat.: - Title: Prečo je čínsky prezident o krok vpred? Dobre pozná umenie vojny 04 - Modified: 2024-05-06 12:52:34 - Feat.: - Title: Sme použiť nástroje na ochranu ekonomiky pred praktikami Číny, vyhlásila von der Leyenová v Paríži 05 - Modified: 2024-05-06 12:44:44 - Feat.: - Title: Európa je priorita, povedal Si Ťin-pching v Paríži. Macron ho usadil k holému stolu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 21:57