StoryEditor

Staráte sa viac o seba ako o ľudí, skritizoval svetových lídrov šéf OSN

14.09.2016, 08:20
Autor:
ČTKČTK
Pan Ki-mun sa tiež kriticky postavil k chodu OSN.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý na konci roka skončí vo svojej funkcii, je sklamaný z toho, že svetoví lídri myslia viac na udržanie sa pri moci než na zlepšenie životných podmienok svojich národov. Pan, ktorý stojí na čele OSN už desať rokov, sa tak vyjadril v nezvykle otvorenom rozhovore pre agentúru AP.

Súčasné svetové problémy nespôsobujú bežní ľudia, sú často "zapríčinené politikmi", upozornil šéf OSN. Pre mnoho vodcov je rozhodujúce, aby boli "zvolení akýmikoľvek prostriedkami", povedal.

"A keď už sú pri moci, myslím, že sa stavajú nad ľudí ... a vytvorí sa veľká priepasť. Vládnu nad ľuďmi a sú väčšinou skorumpovaní a nerešpektujú hlasy ľudí," dodal.

Pan uviedol ako príklad vojnou zmietanú Sýriu, kde násilie predlžuje spor o budúcnosť prezidenta Asada. "Na osude jedného muža by nemala závisieť celá táto kríza," povedal šéf OSN s tým, že vedeniu Sýrie nejde o princípy.

Pan prezradil, že na neho niektorí politici naliehali, aby napríklad nenavštívil nejaké miesto, na ktorom sa vzápätí sami objavili. "Boli to oni, kto tam chcel byť prvý a zbierať body," tvrdí s tým, že keby uviedol mená dotknutých politikov, bolo by to "celkom výbušné".

Západní politici podľa Pana na rozdiel od neho komunikujú väčšinou prostredníctvom rôznych vyhlásení, čo je vraj ľahké. Tiež na neho údajne tlačili, aby niečo nehovoril.

"Ľudia tvrdia, že som bol ticho a nehovoril o ľudských právach, ale môžem vám povedať, že som hovoril viac ako ktorýkoľvek zo západných politikov, ktorí sú veľmi opatrní," vyhlásil šéf OSN.

Za výnimočné v dejinách OSN označil Pan svoje rozhodnutie odvolať vedúceho misie OSN v Stredoafrickej republike, kde niektoré mierové jednotky OSN sexuálne zneužívali miestne ženy.

Pan sa tiež kriticky postavil k chodu OSN, ktorej rozhodovacie procesy často vyžadujú súhlas Valného zhromaždenia a/alebo Bezpečnostnej rady, ktorú môže zablokovať jediný štát s právom veta. "Je to spravodlivé? Je to rozumné v 21. storočí, keď máte 193 členských štátov?" podotkol.

Po odchode z funkcie sa Pan chce vrátiť do svojej vlasti, Južnej Kórey, kde chce všetkými prostriedkami prispieť k zmiereniu medzi ňou a Severnou Kóreou.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-05-16 09:07:30 - Feat.: - Title: Atentáty, ktoré šokovali svet. Guľky smerovali na prezidentov, premiérov, ale aj hlavy cirkvi a bojovníkov za ľudské práva 02 - Modified: 2024-05-15 21:32:08 - Feat.: - Title: Agentúry OSN na Slovensku rázne odsudzujú útok na premiéra Roberta Fica. Nazvali ho šokujúcim 03 - Modified: 2024-05-15 10:03:24 - Feat.: - Title: OSN spustila vyšetrovanie smrti zahraničného pracovníka v meste Rafah 04 - Modified: 2024-05-10 17:48:36 - Feat.: - Title: Slovensko bolo za posilnenie Palestíny v OSN, aby podporilo mierové riešenie, vyhlásil Blanár 05 - Modified: 2024-05-10 15:43:19 - Feat.: - Title: Izraelská ofenzíva v Rafahu by spôsobila humanitárnu katastrofu, vyhlásil Guterres
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 05:10