Reuters
StoryEditor

Prekvapujúci krok radikálov z Islamského štátu: Ženám zakazujú nosiť burky

08.09.2016, 16:28
Zahalenie tváre totiž poslúžilo v minulých dňoch niekoľkým ženám k prekvapivému napadnutiu islamistických militantov.

Pravidlá obliekania sú k ženám v Islamskom štáte nekompromisné. Na verejnosti musia byť obyvateľky samozvaného kalifátu úplne zahalené, inak im hrozí trest smrti. Teraz však teroristická organizácia zaviedla výnimku. Zo strachu pred atentátmi nosenie burky blízko bezpečnostných centier zakázala.

Zatiaľ čo vo Francúzsku prebieha debata o zákaze nosenia burkín a časť Nemcov požaduje plošný zákaz zahaľovania tváre, obavy o vlastnú bezpečnosť teraz prinútili k čiastočnému obmedzeniu buriek aj teroristov z Islamského štátu, informuje denník Foreign Policy.

Zahalenie tváre totiž poslúžilo v minulých dňoch niekoľkým ženám k prekvapivému napadnutiu islamistických militantov. Príkladom je správa servera Iraqi News o útočníčke, ktorá 5. septembra strelnou zbraňou napadla a zabila dvoch príslušníkov teroristickej skupiny na kontrolnom stanovišti v irackom Šarkate.

Len pár dní predtým sa podobný prípad odohral tiež v neďalekom Mosule, jednom z hlavných miest Islamského štátu. Vedenie islamistov preto vydalo príkaz, ktorý zakazuje zahaľovanie tváre v blízkosti bezpečnostných a vojenských areálov v Mosule, na ktorý sa pomaly blížia iracké a spojenecké ozbrojené sily.

Diskusie o možnom zákaze zahaľovania tváre sa doteraz týkali hlavne európskych štátov, ktoré sa vyrovnávajú s rastúcou moslimskou populáciou a množiacimi sa teroristickými útokmi. Kým Saudská Arábia a Irán po ženách vyžadujú zakrytú hlavu, niektoré štáty nosenie buriek plošne alebo lokálne obmedzili.

Hoci súčasné opatrenia život obyvateľkám obsadených území neuľahčia, postup irackých a kurdských jednotiek podporovaných západnými spojencami dáva nádej. Ako znovunadobudnutá sloboda vyzerá, pritom naznačujú zábery z oslobodeného sýrskeho mesta Manbídž, kde ženy - na oslavu porážky islamistov - zo seba burky strhali a verejne spálili.

01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 01:26